ПУНА КОРПА МЕДАЉА ЗА ВИНАРИЈУ „ГРАБАК“

Аутор:Даниел Цоковић

Други по реду Сајам вина, хране и туризма „Wine Vision By Open Balkan“, одржао се од 16. до 19. новембра на Београдском сајму под покровитељством Владе Републике Србије, Северне Македоније и Албаније, у оквиру иницијативе Отворени Балкан. Ове године сајам је окупио више од 600 излагача из бројних винарија, дестилерија и компанија из угоститељства, из преко 28 земаља, што је дупло више излагача него прошле године. Половина излагача је из земаља чланица Отвореног Балкана, и то 260 из Србије, 74 из Северне Македоније и 21 из Албаније. Светски произвођачи вина су се ове године придружили сајму, што је важан сигнал да је Отворени Балкан важна иницијатива са значајним економским потенцијалом.

Врхунац овог регионалног спектакла је такмичење „Open Balkan Wine Trophy, у оквиру којег је тридесетак еминентних судија из целог света оцењивало више од 600 узорака вина из регионалних винарија. Марина Богићевић, енолог Винарије „Грабак“, истакла је да су вина ове винарије још једном потврдила квалитет.

– Осам наших етикета је дато на оцењивање, а оно што је најзначајније је да смо добили златну медаљу за вино „Модроврана“, барикирани Каберне совињон из 2018. године, који је добио на гласању 93 поена, што је веома запажен успех. Добили смо сребра за вино „Сојку“ из 2021. године, која је купажа Каберне совињона и Прокупца.  Такође, сребро смо добили за наш розе од Прокупца из 2021. године, који се зове „Прва ласта“. Треба истаћи да је он добио 89 поена, а 90 је било потребно за злато. Бронзане медаље остварили смо за вина „Ћук Мерлот“ из 2020. годинe „Вивак Прокупац“ из 2019. године, и за „Белу Голубицу“ из 2022. године, рекла је Марина Богићевић.

    Штанд Винарије „Грабак“ и њеног суизлагача

Лазар Миловановић, менаџер Винарије „Грабак“, презентовао је понуду винарије посетиоцима током трајања Сајма. Истакао је да је први дан Сајма био посвећен искључиво професионалним посетиоцима и Б2Б сусретима, током ког су професионални посетиоци, купци и сомелијери отворили нове пословне могућности за све винаре у региону, док је за ширу јавност сајам био отворен од 17. новембра.

– Први дан Сајма је био пословног типа, упознавање са другим дестилеријама, винаријама, дистрибутерима, хотелима, ресторанима, винотекама. За посетиоце Сајам је био отворен од другог дана. Тада су могли да обиђу штандове у свим Халама и да пробају разна вина и ракије. Имали су опцију и да купе вина, чаше, књиге и низ других артикла. Посећеност је била заиста велика, посетиоци су прилазили како нашем штанду, тако и штандовима наших суизлагача, у једном тренутку стварале су се колоне и редови приликом дегустације вина. Жири је сачињавало тридесетак међународних винских судија, међу којима је и пет носилаца титуле “Master of wine“. На челу жирија је и ове године била Керолајн Гилби, која  је водећи светски познавалац вина из нашег региона. Координатори оцењивања били су Игор Луковић, и председник Савеза винара и виноградара Србије, Стеван Рајт, пренео је Лазар Миловановић, и додао да се оцењивање винских боца и етикета одвијало према стандардима који важе на свим светским оцењивањима вина.

Од многобројних признања која је током ове године добила Винарија „Грабак“, треба истаћи да је вино „Модроврана“, већ два пута потврдила квалитет и добила два злата у овој години,  на „Emozione dal Monde” у Бергаму и на Интернационалном такмичењу вина „Мувина“ у Словачкој. Туристички комплекс Винарија „Грабак“ је добитник и златне медаље поводом сто година Новосадског сајма за квалитет услуге и широку понуду туристичких садржаја.

Сајам је пружио незаборавно искуство и јединствену прилику за све љубитеље вина, гастрономије и културе Балкана. За све праве познаваоце вина уприличени су мајсторски курсеви и предавања о тосканским винима, о томе каква је снага терроара Северне Македоније, о разноликости кинеских вина, о маркетиншким стратегијама за винарије на Балкану, основама дегустације и вештинама упаривања хране и вина и расветљавању генетске разноврсности винове лозе Србије.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ