ПРОЈЕКЦИЈА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА „СВЕТИ ЈАКОВ ТУМАНСКИ“

Аутор:Ана Стојковић

Документарни филм „Св. Јаков Тумански“ у режији Бошка Милосављевића,  приказан је 17. новембра у Библиотеци „Др Душан Радић“. Присутне је пре пројекције филма поздравио директор библиотеке Дејан Лучић који је представио редитеља и филм који је заправо животна прича Радоја Арсовића.  Дечак који од малена показује да је предодређен за школовање, касније је кренуо стопама великих српских просветитеља. Након основне и средње школе, ратни вихор односи га у Француску где неколико година након рата, као стипендиста Министарства пољопривреде, 1924. године, стиче докторат на престижном универзитету. Иако је изгледало да му се смеши блистава каријера у дипломатији, стицајем околности, бира другачији пут. Среће Светог владику Николаја и постаје искушеник манастира Жича.

-Веома ми је било важно да се бавим овом темом, пошто је то био својеврсни изазов. Једноставно, немамо тако често прилику да радимо на филму о Светитељу, а чак и када се укаже ,постављамо и себи и другима бројна питања и покушавамо да одговоримо. Међутим, то је тешко и наш филм није одговор него само додатни путоказ ка култури сећања, коју посебно негује наша православна црква. Филм о Светом Јакову снимали смо доста дуго, али на аутентичним локацијама, са веома упућеним саговорницима и сјајним глумцима,  рекао је редитељ Бошко Милосављевић.

Документарни филм приказује кључне моменте његовог живота, школовање, рат, образовање и просветитељски рад, као и касније монашење. Посебно се издваја период живота који је провео као искушеник и монах у Жичи, као и страдање и мисија која ће га довести до Туманског манастира.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ