ШКОЛСКИ ЧАС КУЛТУРЕ ГОВОРА

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Млади спадају у категорију особа које непрекидно користе своје вокалне способности, њихов успех у школским и факултетским активностима зависи од начина на који ће употребљавати свој гласовни израз. У Гимназији, 20. новембра, Удружење за унапређивање и развој културе јавног говора „Изражајност“ организовало је прву од пет радионица које имају за циљ унапређивање културе говора, уз подршку Општине Врњачка Бања. Учесници радионица су ученици седмог и осмог разреда ОШ „Попински борци“ и првог и другог разреда Гимназије.

Учесници радионице добили су на поклон књигу „Проговори да видим ко си“ као додатно наставно средство за боље усмено изражавање. Предавач је био дипл. глумац Милан Босиљчић.

Током живота постајемо конкуретнији уколико имамо и развијамо различите компетенције и квалификације. Једна од најважнијих социјалних вештина у 21. веку, примењива у свим областима живота јесте – излагачка писменост, способност да изразимо себе и своје идеје на сугестиван, уверљив начин, правилном употребом гласа, говора, невербалне комуникације.

– Управо из тог разлога, Удружење „Изражајност“ реализује пројекте који имају за циљ да млади освесте значај развијања културе говора за успех у животу, као и да науче како да се правилном употребом гласа и говора издвоје од просека и површности, да буду аутентични.

У склопу пројеката млади ће побољшати своје говорне навике. Кроз изразито практичне и интерактивне радионице научиће како да ублаже и умање страх од наступа пред публиком, како да говоре на артикулисан, разложан, динамичан начин, како да владају својим говором тела и да га усклађују са речима и како да оно што изговарају буде занимљиво и сликовито.

У жељи да помогнемо наставницима и младима, спроводимо више од 50 пројеката. До сада смо обучили преко 20.000 младих. Циљ наших радионица је да младима дамо кроз неформално образовање да буду што бољи у представљању себе и својих идеја. На жалост, општи светски тренд је да се све мање говори, више се иде на нека заокруживања. Многе професије захтевају одређен ниво културе говора, рекао је Милан Босиљчић.

За крај обуке предвиђено је завршно излагање, јавни наступи полазника који ће добити прилику да пред публиком представе себе и своју идеју. Биће то најбољи начин да докажу како су овладали културом говора.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ