У БОЛНИЦИ ЗА ИНТЕРНЕ БОЛЕСТИ ВРЊАЧКА БАЊА ОТВОРЕН ХИСПА ЦЕНТАР

Аутор:Александар Дончић

У сарадњи са Институтом за кардиоваскуларне болести Дедиње, 22. новембра у Специјалној болници за интерне болести Врњачка Бања отворен је „ХИСПА“ центар. „ХИСПА“ представља мрежу високо стручно оспособљених и савремено опремљених специјализованих центара за дијагностику и лечење веома угрожених и тешких кардиоваскуларних болесника на територији Републике Србије и Балкана, тежи се едукованим и мотивисаним здравственим радницима који ће у свим центрима бити спремни да на адекватан начин одговоре најзначајнијим медицинским изазовима и да кроз научни рад допринесу даљем лечењу кардиоваскуларних болести и кроз активну сарадњу лекара различитих специјалности пацијент најквалитетније лечи у домицилној здравственој установи. Поводом отварања центра обратили су се Проф. др Небојша Тасић председник удружења „ХИСПА“ и директорка Специјалне болнице за интерне болести др. Вања Балшић.

– Данас у Врњачкој Бањи отварамо нови „ХИСПА“ центар и ова болница се придружује једној великој породици „ХИСПА“ центара. Ове године удружење слави 10 година постојања, обухвата 7 земаља и преко 100 центара са више од 3000 лекара и више десетина задовољних пацијената. Врло је важно да се отвори овакав центар у управо оваквој специјализованој болници каква је болница за интерне болести у Врњачкој Бањи јер ће донети оно што је најважније а то је превенција. Када кажемо превенција синоними су Дом здравља и превенција свих болести. У питању је секундарна и терцијална превенција, па и примарна. „ХИСПА“ удружење је развио свој програм персонални програм превенције који обухвата једну организовану борбу против фактора ризика. У овом центру ће становници Врњачке Бање и околине моћи управо под овим програмом да имају најсавременију дијагностику и програм лечења фактора ризика попут хипертензије, дислипидемије, слип апнеје, метаболичког синдрома , дијабета, превенције шлога кроз програм праћења и лечења перзистентне и перманентне атријалне фибрилације али и стања која су веома важна. Овај центар ће припадати породици која је врло организована у том смислу што имамо једну фантастичну базу података тих болесника коју пратимо телеметријски и заиста сви наши центри се диче јако добром опремљеношћу и у том смислу данас смо донели на поклон од удружења, овом центру у тренутку формирања захваљујући компанији „R&B Microlife“ један нови холтер крвног притиска који је практично основна опрема уз коју ће корисницима моћи да се дијагностикује крвни притисак јер то је данас једини начин да се заиста прецизно дијагностикује крвни притисак рекао је Проф. др Небојша Тасић.

    Особљу се представља нови уређај

– Задовољство ми је да кажем да већ дуги низ година имамо изванредну сарадњу са Институтом за кардиоваскуларне болести Дедиње и ово је још један вид нове дугогодишње успешне сарадње. Данас имамо задовољство да постанемо део „ХИСПА“ породице. У нашој установи препозната је потреба да се придружимо програму „ХИСПА“ са обзиром да се ми већ дуги низ година бавимо превенцијом и присутни смо на свим смо акцијама обележавања светског дана срца, имали смо акције бесплатних превентивних прегледа. Оно чиме мислим да наша установа може посебно да се похвали то је да на свакој нашој отпусној листи као прва препорука за терапију стоји хигијенско дијететски режим исхране односно битно нам је да сваки пацијент на отпусту добије индувидуализована и пресонализована искуства и упутства поступања у свакодневним животним околностима. У нашој установи раде кардиолог, нефролог, имамо и интернисте који раде ултразвук стомака, поседујемо опрему за неинвазивну дијагностику. Данас смо добили нови холтер крвног притиска, док смо један већ имали као и два холтер ЕКГ-а и ултразвучни апарат, а надамо се ускоро спирометрији и рендгену. Намера ове установе је да се пацијенти што боље и правовременије дијагностикују и лече. Филозофија „ХИСПА“ центара уклапа се у један од основних медицинских постулата који гласи боље спречити него лечити. Могу да кажем да се уклапа и у моју личну филозофију која каже да и здравом и болесном треба помоћи што боље и што ближе месту у којем живи. Ми мислимо да је лекар потребан свима и здравима и болеснима односно другим речима идеја је да сваки пацијент после контакта са лекаром било да је здрав или са већ дефинисаним проблемима добије конкретну препоруку са унапређење свог здравља односно корекцију фактора ризика. Надамо се даљој успешној сарадњи. Могу да похвалим такође нашу сарадњу са колегама васкуларним хирурзима из најближе веће здравствене установе који данас нису овде са нама са обзиром да имају оперативни дан, другим речима на првој су линији фронта, њих такође сматрам за део наше екипе. Очекујем да ћемо јако успешно радити захваљујући нашим новим колегиницама, имамо нове младе и едуковане лекаре, надамо се и кадровским појачањима, ту су и наше сестре различитих нивоа образовања са великим искуством из дугогодишњег рада. Надамо се да је наша установа права за овакав један програм да буде носилац ове активности у нашој средини са обзиром на своју дугогодишњу делатност и на опрему са којом располажемо, рекла је др Вања Балшић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ