УНАПРЕЂЕЊЕ МЕРА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

Аутор:Весна Ђорђевић

Завршна конференција којом је обележено успешно окончање Пројекта “Veni, Vidi, Vrnjci – Spa’s Innovative energy efficiency solutions” одржана је 23. новембра у Скупштинској сали Општине Врњачка Бања. Пројекат је реализован у оквиру Програма Европске уније за локални развој “ЕУ ПРО Плус” који спроводи УНОПС, а на основу Уговора о донацији за унапређење енергетске ефикасности зграде Општинске управе у Врњачкој Бањи који је потписан 27. маја 2023.За реализацију пројекта ЕУ ПРО Плус обезбедио је 178.854 евра, док је из локалног буџета издвојено 69.980 евра.

Конференцији су присуствовали заменик председника Општине Врњачка Бања, Иван Џатић, представници УНОПС-а, Милан Колашунац и Бојан Марчић, представници Регионалне развојне агенције Рашког и Моравичког округа, Луција Васиљевић са сарадницима, као и енергетски менаџери из окружења, представници Пројектног тима и извођача радова (Интерклима и Елокс), директори школа које су учествовале на ликовном конкурсу и обукама.

Заменик председника Општине Врњачка Бања, Иван Џатић, навео је у свом обраћању позитивне ефекте овог, али се осврнуо и на остале пројекте везане за енергетску ефикасност који су реализовани на територији врњачке општине.

– Заменом столарије и радијаторских вентила, уградњом термостатских значајно је унапређена енергетска ефикасност зграде Општинске управе у којој се налази једанаест локалних и републичких институција, смањена је емисија угљен-диоксида за 50% чиме је дат значајан допринос заштите животне средине, као и квалитету услуга које администрација пружа становништву и предузећима. Дакле, поред значајне уштеде енергената, није занемарљив и ефекат који пројекат има на заштиту средине, рекао је Џатић и подсетио да је најопипљивији доказ да ова локална самоуправа води рачуна о енергетској ефикасности и то што се ажурно прате сви конкурси расписани од надлежних министарстава, а да те бенефите осећа Дом здравља, Болница за интерне болести, Гимназија, Угоститељско-туристичка школа. Основне школе “Попински борци” и “Бранко Радичевић”, Предшколска установа “Радост”.

На конференцији је било речи и о четири обуке из области енергетске ефикасности које су реализоване у оквиру Пројекта, као и о ликовном конкурсу “Уштеда енергије за здравију планету” који је имао за циљ подизање свести код младе популације о значају заштите животне средине.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ