СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА

Аутор:Весна Ђорђевић

Међународни дан борбе против шећерне болести, 14. новембар, Специјална болница „Меркур“ као национални едукативни центар за оболеле од дијабетеса, обележила је низом активности  у циљу подизања свести о значају борбе против пандемије савременог доба, болести која не боли и важи за „тихог убицу“. Како препознати факторе ризика, које су превентивне методе у борби за здравље, када је тренутак да се обратите лекару и како да научите да квалитетно живите са овом болешћу – саветовао је Меркуров тим Врњчане и госте на Променади, уз уобичајено мерење шећера у крви и крвног притиска.

– Сваки десети становник Србије живи са овом болешћу, а многи ни не знају да је имају јер не обраћају пажњу на све те симптоме, зато је обележавање овог Светског дана борбе против дијабетеса под слоганом “Препознајте ризик и предузмите акцију” чиме се истиче улога појединца у глобалној контроли дијабетеса. “Меркур” као едукативни центар још од 2008. године истрајава у мисији превенције компликација које дијабетес са собом носи, навела је Бојана Бељић, PR Специјалне болнице “Меркур” уз објашњење да излазак на врњачку променаду има за циљ да укаже на доступност терапије.

    Меркуров тим спреман да укаже на доступност терапије код дијабетеса

Наследни фактор, гојазност, стрес, нередовна исхрана и неквалитетан начин живота јесу фактори који могу да доведу до дијабетеса. У врњачкој Специјалној болници напомињу да је управо Меркуров мултидисциплинарни тим од 50 лекара различитих специјалности (ендокринолози, кардиолози, интернисти, офтамолози, физијатри, гинеколози, уролози)  оно што је неопходно да би се комплексном болеснику какав је дијабетичар пружила квалитетна нега када до болести дође.

 – Дијабетес, као хронична незаразна болест, представља велики јавни здравствени проблем јер је последњих деценија оптерећење овом болешћу у растућем тренду, а чак 90 процената оболелих има тип 2 дијабетеса на чије се спречавање развоја може утицати  променом животног стила, наглашава докторка Марија Дебељак, подсећајући да су појачана жеђ, губитак телесне тежине, појачано знојење и мокрење, као и појачана глад симптоми који представљају аларм за мерење шећера у крви, односно за одлазак лекару.

Сви оболели од дијабетеса на инсулинској терапији имају право да о трошку Фонда за здравствено осигурање проведу десет дана у “Меркуру” на програму едукације. Програм има за циљ да се сагледа комплетно здравствено стање пацијента, да се одради адекватна терапија или коригује постојећа уколико је потребно, али је велики акценат на едукацији у погледу свих сегмената који су значајни за једног оболелог – исхрана, физичка активност, самоконтрола, начини и места давања инсулина. Програм најбоље ефекте даје за радно способно становништво, односно за тек откривене дијабетичаре код којих још увек није дошло до компликација, јер учи како направити систем и ред у животу да би се са дијабетесом квалитетно живело.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ