ОДРЖАНЕ РАДИОНИЦЕ У ЗАМКУ КУЛТУРЕ

Аутор:Александар Дончић

У склопу изложбе „Било једном једно детињство“, у изложбеном простору Замка културе у периоду од 16. октобра до 1. новембра реализоване су три радионице: радионица израде старинских играчака за анимацију: стробоскопа и зоотропа, радионица израде минијатурног намештаја и опремања кућице за лутке које је водила Катарина Кљајић, дипломирани сликар са сарадником Аном Стојаковић и радионица стрипа коју је водио Предраг Чомагић, дипломирани сликар.

– Идеја је замишљена с циљем да се овдашње генерације ближе упознају са деветом уметношћу. На почетку радионице полазници су упознати са кратким историјатом стрипа, при чему су имали прилике да погледају и прелистају разна стрип издања италијанске, француске, америчке и јапанске школе стрипа. Стрипови које су полазници разгледали сврстани су у две категорије цртачке школе, карикатурални стрип, где су ликови карикирани, стилизовани и реалистички стрип, са реалистичком обрадом цртежа фигура и кадрова. Након тога пружене су информације о техници креирања стрип табли, осмишљавање кадрова, компоновање цртежа, пропорције, анатомија и мимика ликова, израда сценарија, облачића са дијалозима. Приступило се изради скица графитним оловкама, да би се имала могућност корекције цртежа. Потом је уследио финални рад, у техници туширања пером и четкама. У току рада вршена је коректура. Аутори  су имали различит приступ раду, поједини су били инспирисани и реализовали цртеже по узору на стара стрип издања, други су правили табле са сопственим креацијама. На крају, приређена је изложба насталих радова и учесници су изразили задовољство на креативно проведеном времену, што је и био циљ ове радионице, рекао је Чомагић.

– Прва од радионица коју смо одржали у Замку културе, била је посвећена изради стробоскопа и зоотропа. То су оптичке играчке настале у првој половини деветнаестог века, које су направљене да би стварале покретне слике и претеча су анимираног филма. Жеља ми је била да деци представим нешто необично и интересантно, са чим досад нису имала прилике да се сретну. Био је то уједно и изазов за мене. Морала сам да деци објасним како функционише анимација, које су фазе покрета и како се ређају цртежи да би се створио утисак кретања, а то није нимало једноставно. Међутим, деца су се показала изузетно заинтересована и спремна да науче нешто ново и на моје велико задовољство сви су разумели и одлично одрадили задатак. Сада имамо десетак сјајно одрађених зоотропа, које кад завршите, видите најчаробније креације дечије маште. Врло сам поносна на њих и одушевљена њиховим жаром и ентузијазмом сa којим су се прихватили задатка. Слично је било и на другој радионици на којој су имали задатак да опреме кућицу за лутке. Идеја је била да се помогне деци да створе осећај за простор, да га осмисле, а затим дизајнирају намештај и распореде по својој жељи. Оно што је такође занимљиво, јесте да смо користили разне рециклажне материјале у изради намештаја: кутије од чајева и лекова, амбалажу од козметике, картоне, папире… Мислим да цео тај процес рада помаже деци да развијају креативност и стваралачку машту. Такође се надам да ће их инспирисати да нешто слично направе и код куће. У плану је још мноштво креативних радионица. Трудићемо се да увек осмислимо нешто ново, што ће деци бити занимљиво. Надамо се да ћемо за пар месеци скупити довољно радова да направимо изложбу на којој ћемо моћи да публици представимо све оно што су деца стварала на нашим радионицама, рекла је Кљајић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ