IN MEMORIAM ДРАГАН ПЕШИЋ

Аутор:Александар Дончић

У Библиотеци „Др Душан Радић“ 10. новембра отворена је изложба у част Драгана Пешића (1960 – 2023), графичког дизајнера Филмског фестивала у Врњачкој Бањи. Изложбу су чинили постери, каталози, програми, књиге, акредитације и многи други радови Пешића.

Драган Пешић је рођен 1960. године у Белој Цркви, док је основну и средњу школу завршио у Краљеву. На Факултету примењених уметности Универзитета уметности у Београду, на одсеку за графички дизајн, дипломирао је 1988. године у класи професора Стјепана Филекиа. Као уметник био је од почетка окренут писму и обликовању књиге, а излагао је на бројним самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству.

Универзитетску каријеру започиње 2003. године као доцент на предмету писмо на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу, где је 2008. године изабран у звање ванредног, а 2014. године у звање редовног професора.

Графички је 13 година, дизајнирао Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи.

Драган Пешић је за свој рад награђен значајним наградама и признањима, од којих се издвајају Златно перо Београда (1989), Новембарска награда града Краљева (1990), Награда Новембарског салона (2011), Награда Графичког колектива (2012), Октобарска награда Града Краљева (2014).

 – Блиског и драгог пријатеља Драгана Пешића убедио сам да уђемо у авантуру изналажења новог графичког дизајна за Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи некако одмах после бомбардовања 1999. године. Био је то 23. фестивал. Од тада па до 36. издања, Драган је графички дизајнирао 13 фестивала дајући, усуђујем се да кажем, нека од својих најбољих оствaрења у богатој каријери. Уосталом, два постера за сада већ не знам која фестивалска издања, добила су значајне награде на међународним изложбама. Лого Фестивала који је он направио користи се и дан данас. Годинама сам покушавао да га приволим да дође на фестивал, да направимо изложбу, да га људи упознају, а без претеривања, сви су били одушевљени његовим решењима, али он то никада није и поред нашег великог пријатељства, хтео. Лагао је сваке године. Тек 2006. године када је за плакат 29. Фестивала филмског сценарија добио награду на изложби у Чачку пристао је да напишем, за каталог, текст о њему, рекао је Милан Никодијевић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ