ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Аутор:Даниел Цоковић

Одавањем почасти и полагањем венаца крај споменика Краља Александра Карађорђевића који се налази у централном делу бањског парка, обележен је 11. новембар, Дан примирја у Првом светском рату.

Дан капитулације Немачке у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији који се обележава 11. новембра. Овај датум подсећа на дан када су 11. новембра 1918. године у железничком вагону у Компијену силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године. Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, који је угрожена врста у Србији. Овај цвет је у ботаници познат и као цвет феникс. Осим овог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета.

Палим српским јунацима, војсковођама, жртвама са подручја наше Општине који су животе дали за слободу отаџбине, крај споменика врховног команданта српске војске у Првом светском рату, почаст су одали и венце положили, испред делегације СУБНОР-а, Југослав Жерађанин и Гавро Антонић, док је у име Општине Врњачка Бања и у име Удружења потомака ратника од 1912- 1920, венац положио Слободан Дишовић.

– Србија и свет данас обележавају 11. новембар, Дан примирја у Првом светском рату. Била је то сељачка војска, од гуња и опанка, која је прошла од Колубаре, Цера, Мачковог камена, Албаније до Вида и Крфа, донела слободу и ореол победника. Иако је Србија током рата поднела велике жртве, где је преко 1.200.000 људи је страдало, ипак је успела да се дигне из пепела и да се развија. Одувек се Србија борила за мир и слободу своју територије, никада није освајала туђе. Морал и жеља српског војника да одбрани свој дом, цркву, гроб је био посебни елемент који га је красио. На њиховој слави и победи, чувамо слободу и мир, градимо нове објекте, запошљавамо младе и чинимо живот срећнијим. Њима нека је лака земља, хвала им за све што су учинили за Србију и српски народ, поручио је Слободан Дишовић.

Обележавање празника Дана примирја, употпуњено је културно уметничким програмом, под називом „Златна врњачка јесен“. Пред великим бројем Врњчана и гостију Врњачке Бање, на Тргу културе представили су се чланови Удружења за културу „Врњачки вез“, инструментално-вокални дуо „Браћа Ђонић“, као и најмлађи чланови Фолклорног ансамбла „Опланићи“.

– У оквиру редовних јесењих активности, Удружење за културу „Врњачки вез“, спроводи и програм „Златна врњачка јесен“. Жеља нам је да се обратимо грађанима Врњачке Бање, као и бањским гостима, и да наступом употпунимо обележавање Дана примирја у првом светском рату. Настојимо да освежимо народни мелос, негујући тај стил културе, а фино је видети и децу која се уводе у српску културу, рекао је Милан Миодраговић, кореограф и уметнички руководилац УК „Врњачки вез“, напоменувши да ће се током наступа публици  приказати мелос и фолклор углавном из шумадијског региона.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ