„ВИЛИН ВРТ“ КАО УЗОР

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Стручни сарадници, професори, студенти и председник Општине, посетили су сеоско туристичко домаћинство „Вилин врт“ у Отроцима. Ова активност је предвиђана пројектом Центра за децу и омладину „Млади оспособљени за привређивање у свом дому у свом селу“ и представља врсту теренске праксе за кориснике и студијске посете за све остале учеснике пројекта.

Учесници у реализацији пројекта су: Валентина Крстић, менаџер пројекта, Ивана Давидовић, асистент пројекта, Михаило Петровић, ментор за израду бизнис планова и мр арх. Маријана Штрбановић задужена за израду архитектонских идејних решења. „Вилин врт“ посетили су, поред Бобана Ђуровића, председника врњачке Општине и: проф. др Драго Цвијановић, декан Факултета за ХиТ и проф. др Марија Костић, професори са Пољопривредног факултета у Земуну др Зоран Рајић и др Сретен Јелић, као и студенти са Пољопривредног и Факултета за ХиТ.

Центар за децу и омладину Врњачка Бања реализује пројекат „Млади оспособљени за привређивање у свом дому у свом селу“ који је подржан од стране Министарства туризма и омладине Републике Србије. Сарадници на пројекту су: Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитета у Крагујевцу, Угоститељско туристичка школа са домом ученика Врњачка Бања, Пољопривредни факултет у Земуну, Универзитета у Београду са којима су потписани Споразуми о сарадњи. Свеобухватни циљ пројекта је организовање радионица за стручно усавршавање у области руралног туризма ради унапређења знања и вештина младих из сеоских средина и смањења њихове незапослености.

Пројекат предвиђа и посету успешног сеоског домаћинстава која би заинтересованим младим корисницима послужила као инспирација у планирању и уређењу адекватног простора у сеоским срединама, ради  издавања туристима. Посета „Вилином врту“ је реализована 14. новембра. Викендица која се налази на обронцима Гоча, у селу Отроци, у ружи ветрова, на имању од једног хектара, са двориштем које је права цветна оаза и панорамском терасом и ђакузијем, оставила је јако добар утисак на све посетиоце.

– „Вилин врт“ је сеоско туристичко домаћинство које се налази у селу Отроци, надомак Врњачке Бање. Радом две породице, у време ковид пандемије, достигли смо категоризацију од четири звездице и имамо оцену 9,8 на Букингу. За две године рада, били смо део два Београдска сајма туризма и представили смо другачији облик туризма у Врњачкој Бањи. Планирамо изградњу апи центра који ће служити људима за релаксацију читавог бића као и онима чији здравствени проблеми то захтевају, каже Вања Лазовић која је поред Марка Предолца сувласница домаћинства.

– Корисници пројекта су посетом „Вилиног врта“ видели узор одличне трансформације сеоског пољопривредног газдинства у сеоско туристичко домаћинство. То за њих представља подстицај да радом и вољом може да се достигне постављени циљ, рекла нам је Валентина Крстић.

Председник Ђуровић упутио је похвалне речи власницима „Вилиног врта“.

– Драго ми је што је реализован овај пројекат. Ово је велика подршка свеобухватном туризму Врњачке Бање која има модеран, урбани туризам. Показујемо да смо спремни и да имамо људе који су пуни ентузијазма и који желе да улажу у сеоски туризам који у данашње време све више добија на значају. Можда још увек не у пуном капацитету у Србији, али, сасвим сигурно у земљама ЕУ које су туристички развијеније. Овај вид туризма је најзаступљенији, најтраженији и можда и најскупљи. Добро је да су наши људи препознали шансе за инвестициона средства и да аплицирају разним фондовима за подршку руралног туризма. Рурални туризам је постао део савременог туризма и све је више људи који живе у урбаним срединама, у великој буци, гужви, стресу, тако да им је боравак у овом природном простору једна врста терапије. Сигуран сам да ће у перспективи бити велика потражња за руралним туристичким локацијама.

Наша локална самоуправа ту види шансу, могућност да нашим гостима понудимо боравак у Бањи два-три дана, али и да наши хотели понуде свом госту да проведе пар дана уживања у једном потпуно другачијем, природном амбијенту.

Ми ћемо као локална самоуправа у 2024. години определити средства која ће бити намењена за подршку и развој руралног туризма. Износ ће бити адекватан, да на конкурсу сви који имају постојеће објекте или они који граде нове, моћи ће да конкуришу, да добију средства и да оплемене и побољшају постојећу понуду. Верујем да ће оваквих објеката бити све више на територији врњачке Општине, изјавио је Бобан Ђуровић.

У прилог позитивног ефекта и утиска који „Вилин врт“ оставља на посетиоце иде чињеница да се гости враћају.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ