„СВЕ СЕ МОЖЕ КАД СЕ РУКЕ СЛОЖЕ“

Аутор:Даниел Цоковић

Дан и 43. рођендан Предшколске установе „Радост“ из Врњачке Бање, обележен је 1. децембра у складу са Програмом предшколског васпитања и образовања „Године узлета“. Приредбу под називом „Све се може кад се руке сложе“, која је намењена деци, родитељима и запосленима, Предшколска установа је организовала у оквиру једне од просторија у којој се реализује образовно-васпитни програм. То је препорука Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са УНИЦЕФ-ом и у складу са  Програмом „Године узлета“.

Симболично назване „Године узлета”, нове основе програма предшколског васпитања и образовања препознају значај предшколског доба у развијању способности за целоживотно учење, као што су самопоуздање, отвореност, радозналост, истрајност, отпорност и креативност. Програми у вртићима настају заједничким учествовањем деце и одраслих у простору који је инспиративан за дете. Оне промовишу програме који настају кроз заједничко учествовање, у простору који је инспиративан и провокативан за дете и где оно може слободно да истражује, да се игра, да промишља, да сарађује са другима, испробава и упознаје свет око себе.

У поздравном говору, директорка Предшколске установе „Радост”, Драгана Хаџи Ристић, поздравила је на првом месту децу, а затим све присутне госте и своје колеге, изразивши им захвалност што су се окупили да увеличају прославу рођендана ове Установе.

Директорка ПУ „Радост“ – Драгана Хаџи – Ристић

– У складу са  Програмом „Године узлета“ који се односи на део забране организовања манифестација у којима учествују деца у костимима, принуђени смо да на овакав начин прославимо 43. рођендан наше Установе. Жао ми је због родитеља и деце из овог објекта који данас нису са нама, то није у реду. На то су нас приморале „Године узлета“ које кажу да деца нису забављачи и да не смеју да носе костиме. Ми смо покушали да испоштујемо инструкције Министарства просвете, науке и технолошког развоја које се тичу јавних манифестација, иако смо у нашој Установи постигли консензус да је то неприхватљиво и недопустиво. Уз помоћ нашег оснивача, локалне самоуправе послаћемо писмо надлежном Министарству у којем ћемо изнети свој став за део програма који се тиче организовања оваквих манифестација. Ваша деца нису забављачи и то сами знате, вама је задовољство и уживање да се ваша деца појаве са осталом децом на бини. То су прелепе манифестације које су уједно заштитни знак и традиција Врњачке Бање. Потрудићемо се да завршна приредба предшколаца буде на позорници Амфитеатра „Данило Бата Стојковић“, током које ће деца бити обучена у костиме са бојама српске заставе. Као што назив приредбе носи назив „Све се може кад се руке сложе“, надам се да ће наше заједничке руке апелом Министарству донети нешто добро, а то је традиција јавних манифестација ПУ „Радост“ у Врњачкој Бањи, поручила је Драгана Хаџи Ристић.

Руководство Општине Врњачка Бања, које је одлучило је да не присуствује свечаности, због ограниченог капацитета броја публике, и како би сва места могли да попуне родитељи чија деца учествују у приредби, упутило је честитку поводом обележавања Дана Установе.

– Поштована директорко, Вама, Вашим запосленима и малишанима честитамо Дан ПУ „Радост“. Вртић је прва васпитна установа коју упознаје дете и с правом се сматра првом животном школом, а темељи постављени од раног детињства служе као подршка и основ за каснији живот. Стога, малишанима желимо да им време проведено у вртићу буде пријатно, да се радују сваком новом сусрету са другарима и васпитачима и да развијају своја знања и вештине на забаван и креативан начин, а свим васпитачима да и даље са пуно стрпљења, љубави, пажње и посвећености обављају свој позив. Свесни смо чињенице колико је деци значајно присуство и подршка родитеља у оваквим тренуцима. Као родитељима, апсолутно нам је познат читав спектар емоција код родитеља који долазе на приредбе да уживају у наступима своје деце. Не желећи да нашим присуством било ком родитељу ускратимо могућност да буде уз своје дете због недовољних капацитета просторије у којој се приредба организује, донели смо ову, апсолутно исправну и оправдану одлуку. Општина Врњачка Бања је подржавала рад ПУ „Радост“ и увек ће то чинити са великим задовољством, пажњом и посвећеношћу. Биће увек ту за све идеје, акције, активности и пројекте који омогућавају да врњачки малишани имају најбоље услове боравка у овој Установи.

    Наступ хора „Радост“

Драгана Ђукић Цветљанин, координаторка за медије ПУ „Радост“, истакла је да су васпитачи деци пријатељи и замена за родитеље, и да се у вртићу осећају као код својих кућа.

– Трудимо се да деци будемо подршка током игре и учења, трудимо се да им боравак у нашој Установи буде што лепши, да га проведу са што мање суза, тако да ми све што радимо, радимо са љубављу према деци. Деца су та која нас усмеравају у раду, дају нам идеје, рекла је Драгана Ђукић Цветљанин.

Приредба је отпочела наступом хора „Радост“ који чине  васпитачи ове установе и који су заједно са децом извели нумеру „Кад би сви“. Током свечаности присутни су били у прилици и да погледају кратак филм у оквиру којег је приказано све оно што су васпитачи радили у складу са Програмом „Године узлета“, и који обухвата три целине, и то: простор, игре и активности деце, као и сарадњу са породицом и локалном заједницом. Васпитачи су се потрудили да испуне и задовоље све захтеве Програма како би створили подстицајну средину за учење, и у складу са тиме изложени су процесни панои на којима су презентоване све активности. Деци је омогућено да истражују, експериментишу, размењују искуства кроз интеракцију са другом децом. Било је уживање присуствовати програму који су заједно са васпитачима и својим родитељима припремила деца ове Предшколске установе.

Фото: Дејан Бошковић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ