ВРЊАЧКИ ПОЉОПРИВРЕДНИ ПРОИЗВОЂАЧИ НА САЈМУ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА

Аутор:Даниел Цоковић

Комисија за пољопривреду Општине Врњачка Бања, учествовала је на 17. Сајму етно хране и пића који се одржао од 30. новембра до 3. децембра на Београдском сајму. Ово је треће појављивање Комисије на једној од највећих смотри произвођача традиционалних производа намењених тржишту у Србији и региону Југоисточне Европе. Сајам чији је покровитељ Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, уз град Београд, окупио је више од триста учесника из свих крајева Србије.

Регионална смотра прехрамбених производа припремљених по традиционалним рецептима и на традиционални начин, обухватила је националне специјалитете карактеристичне за ужа географска подручја, најчешће ручне израде и од органски гајених сировина. Љубитељи добре хране и пића имали су прилику да уживају у јединственом споју традиције и аутентичности. Ова манифестација представља праву посластицу за сва чула, пружајући посетиоцима прилику да открију разноликост укуса и мириса које нуди богата кулинарска баштина нашег региона.

    Милица Ђорђевић за штандом наших представника на Сајму

Милица Ђорђевић, члан Комисије за пољопривреду и представник Општине Врњачка Бања на Сајму, истакла је да се Врњачка Бања представила производима домаће радиности неколико произвођача из околних места врњачке Општине.

Оно по чему смо били јединствени овог пута на Сајму, а могу рећи и запажени јесте шаренолики штанд који је привлачио пажњу, како других излагача, тако и посетилаца. На штанду који је представљао Врњачку Бању могла су се видети разна слатка, џемови, сосеви, ликери, брашна, колачи, а оно што је било најзанимљивије јесте љути сос од каролине са комбинацијом малине, који је осмислила Данијела Продановић. „Karolina riper“ је најљућа и најскупља паприка на свету, која је 2014. године ушла у Гинисову књигу рекорда као најљућа паприка. Осим овог занимљивог производа, на штанду се могло видети, а и купити кукурузно брашно од аутохтоне сорте кукуруза, како се још назива у народу кукуруз „осмак или осмерац“. Ова сорта кукуруза некада је била заступљена и гајила се у скоро сваком домаћинству, баш због своје сласти коју има и даје специфичан и јединствен укус проји која се од њега припрема, тако да дефинитивно представља најбољи кукуруз за људску исхрану. Овог пута акценат је био на малини и производима од малине, али и на томе да се испромовише понуда пољопривредних производа са наше територије. Задовољни смо учешћем на Сајму, али не и продајом, надам се да ће неког наредног пута промет бити много бољи. Сајам нам послужио за промоцију, али боље резултате продаје оставрујемо у Врњачкој Бањи,  због веће фреквенције туриста и локалног становништва које је већ навикло на нас и наш квалитет, рекла је Милица Ђорђевић.

Представљање на Сајму етно хране и пића послужило је и за промоцију Удружења која подстичу развој у сеоским и руралним подручјима, па су део свог асортимана испромовисали и Удружење Сеоских жена Општине Врњачка Бања и Удружење грађана Новоселац. Представници врњачке Општине са Сајма су се вратили задовољни, пуни утисака и нових познанстава, али и идеја за нове производе које ће моћи да креирају и пласирају.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ