„САВЕЗ ДУХОВА“

Аутор:Марина Ст. Јанковић

У врњачкој Библиотеци промовисана је књига „Савез духова“ аутора Светислава Басаре  и Бранка Кукића. Књига је сведочанство о четрдесетогодишњем пријатељству двојице људи, који су се упознали 21. децембра 1982. године у Граду У.

„У овој чудној и узнемирујућој књизи Кукић углавном пише о умјетности и писању, о стварима духа и о духу ствари, о збивањима на једној слици Воја Станића, о диму збиље који продире на слику и о насликаном диму који задими збиљу… док Басара, придоносећи истом чуду и нелагоди, пише о политици, о вјечној српској и србијанској транзицији из ничега ни у шта, о расапу свијета и расдпадању држава, о томе како нема великог смисла ни потребе да се човјек бави властитом судбином…“, овим речима хрватски књижевник Миљенко Јерговић описује све оно што се нашло у овој књизи.

О књизи су говорили аутори, на задовољство бројне публике, а модератор је био Дејан Лучић, директор Библиотеке „Др Душан Радић“.

– Ђубриште је интересантна тема када се говори о савременом свету, јер свет је постао толико пун ђубришта, и кад је реч о свакодневном животу, и кад је реч о уметности, и кад је реч о свему ономе чега се ми свакодневно дотакнемо. Феномен ђубришта је врло битан за савремени свет који је у толикој кризи да највише производи ђубре и смеће. Мој есеј везан је за двојицу људи који су били пријатељи, наш познати сликар Леонид Шејка и Данило Киш. И један и други су написали неколико текстова о ђубришту. Говори се пре свега о ђубришту идеја. До данас има толико суманутих идеја да оне у ствари више ништа не значе, оне су просто једно нагомилавање. Свет је дошао у једно стање када има толико сувишности. Ми данас у свету живимо међу потпуно безначајним стварима. Тај успон безначајности треба да буде опомена цивилизацији, рекао је Бранко Кукић осврнувши се на један од својих есеја.

Светислав Басара је говорио о свом есеју „Распад мишљења“.

– Мислити истински, то је један бескрајно тежак посао. То је увек била привилегија једног узорног клуба или филозофа или теолога. Некако је у ранијим временима било много више тих људи који су умели да мисле, па су те своје мисли формулисали, па су то некако пласирали у друштво у којем су живели, па се то некако капиларно преносило и на остале.

Јако давно, 1982. године интуитивно осећам да се један систем мишљења распада. Шта ће бити, ја још не знам и онда сам се позабавио тим проблемом распадања конзистентности мишљења, каже Басара.

У завршници књижевне вечери аутори су одговарали на постављена питања и додатно орасположили своје поштоваоце.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ