БАЊА ДОБИЛА ПРВИ СТАКЛЕНИ ВИДИКОВАЦ У СРБИЈИ

Аутор:Весна Ђорђевић

Први стаклени видиковац у Србији, који је при том у центру једног туристичког места, „на дохват руке“ туристима, отворен је у Врњачкој Бањи првог фебруарског викенда.  Челична конструкција укупне површине 60 квадрата (декинг допуњен са 22 квадрата стаклених плоча  ради атрактивности)  подигнута је на Црквеном брду на 24 метара висине у односу на Променаду, између Павиљона видиковца и Музе са фениксом.

Милутин Думановић, помоћник председника општине задужен за туризам, који је иницирао пројекат и пратио сваку фазу реализације, каже да је идеја дошла на основу чињенице да је пре више деценија на овој локацији постојала мала платформа са које су мештани и туристи уживали у погледу на само срце Врњачке Бање.

    Милутин Думановић, помоћник председника општине, на видиковцу

– Сређујући Црквено брдо, након што смо урадили водопад и шетачке стазе, реконструисали летњу позорницу и поставили нове павиљоне, желели смо да употпунимо садржај постављањем видиковца са погледом на најлепше бањске садржаје – Централни парк, Променаду, Амфитеатар, Топлу воду… Конфигурација терена и неприступачност усложили су пројекат, а безбедност је свакако била на првом месту, па су одрађена озбиљна геолошка и статичка испитивања. Цео пројекат одрађен је по највишим стандардима, а ја ћу само рећи да, примера ради, сваки квадрат видиковца може да издржи 1500  килограма, или петнаестак људи, што је више него довољно да се осећате апсолутно сигурно, наводи Думановић.

Пројектну документацију је одрадило је Предузеће за пројектовање и инжењеринг „Екополис“ Београд , извођач радова је Архитектонско предузеће  „ArTech inzenjering“ из Београда, а цео пројекат вредности 16 милиона динара финансирала је Општина Врњачка Бања.

Пратим живот видиковца преко камере Туристичке организације која покрива ову локацију и усхићен сам чињеницом да реке туриста не престају да долазе, да је много младих и парова са малом децом, да је на друштвене мреже већ постављено мноштво клипова и фотографија које су ту настале и да имају безброј лајкова и преузимања. Интересантно је и да се посетиоци ту задржавају да се опусте и уживају, а ми ћемо се постарати да одмах након постављања декоративне расвете, видиковац допунимо пратећим мобилијаром, како би посетиоци могли да седну, одморе, уживају, евентуално попију кафу или прочитају новине, закључује Милутин Думановић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ