ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ ТОНИЈА ПЕРДИЋА

Аутор:Александар Дончић

У салону библиотеке „Др Душан Радић“ 7. фебруара представљена је књига Тонија Пердића под називом „Светиљке Џонатана Лакрдијаша“. Пердић је рођен 3. децембра 1967. године у Прилепу. Осим ове објавио је још пет песничких књига: „ТА МРТВА, МРТВА ПРОЛЕЋА, ПОНОЋНЕ ВИЊЕТЕ, ХАНИН БАЛ ПРЕД ВРАТИМА, ВРТЛАР У РОМИНГУ. Уводну реч дао је директор Библиотеке Дејан Лучић, док су о књизи говорили Александар Марић, уредник издавачке куће „Поетикум“ и уместо Живорада Недељковића, спреченог да присуствује, говорио је Срђан Чеперковић који је и прочитао Недељковићев запис о књизи. Присутни су имали прилику да уживо од самог Пердића чују неке од изабраних песама. Књига се састоји од седам песничких циклуса: „сазвежђе магије и трикова“, „сазвежђе сатова који журе“, „сазвежђе уклетих светионика“, „сазвежђе силних снова“, „сазвежђе свечане музике“, „сазвежђе Ханиих трагова“, „сазвежђе Ханиних несташлука“, представљених као „седам сетних сазвежђа“.Добиник је бројних фестивалских награда и песме су му објављиване у бројним часописима за књижевност. Дела Пердића превођена су на енглески и арапски језик.

—Књига „Светиљке Џонатана Лакрдијаша” Тонија Пердића узорно је организована колекција, сачињена од одабраних и нових песама; песме сврстане у седам целина одабрао је аутор. Свака од целина има наслов, а сваки наслов почиње речју сазвежђе. Изабравши ову реч и повластивши је на важним местима у књизи, песник је свакако желео да каже нешто и о свом схватању језика и језичке игре, али и да амблематично проговори о моћима поезије и њених трагања. На пример, један циклус је означен као сазвежђе силних снова. Реч сазвежђе указује на мноштво; реч је о великом броју снова. С друге стране, реч силних има у овом контексту, најмање две значењске одлике; о силини и сили може се говорити и у ироничном, па и у помало подсмешљивом регистру. По свему, сновима се придаје и моћ да, могуће је, преобразе нечију природу и стварност, рецимо стварност лирског јунака, али извесно је да постоји и друга могућност, она кад снови слабе нечије биће, не допуштајући сањару да се искобеља. Било како било, без снова, који се ни са чим не могу упоредити, не може бити ни поезије, ни стварања. У овој књизи на делу је показна вежба, рецимо тако, на тему шта све снови могу да донесу поезији, колико светова да створе. Колико лирских сазвежђа, поручио је Живорад Недељковић.

—Пред читаоцима је избор из поезије Тонија Пердића, чије је име као једна синтагма у књижевним круговима, периодици као аутора или члана редакција или као рецезента десетина песничких књига присутног више од тридесет година. Ова чињеница може бити повод стварања овог избора који нам доноси одабране и, од стране самог аутора, прегледане песме из Пердићевих објављених књига, као и песме из новог рукописа. У рецензији „Замах распеваности“ у стиху која прати прву књигу песама Тонија Пердића, Аца Видић тврди да изузетно однегованим стихом, згуснутом осећајношћу и особеном речитошћу Тони Пердић као рада ново име указује на своју надмоћ у односу на песничка имена која су у књижевној јавности парадигма за владајућу песничку критику, рекао је Александар Марић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ