УПОЗНАВАЊЕ УЧЕНИКА СА ФУНКЦИОНИСАЊЕМ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Аутор:Даниел Цоковић

Ученици седмог разреда Основне школе „Попински борци“, који похађају наставу грађанског васпитања, 6. фебруара били су гости Општине Врњачка Бања, у пратњи наставника географије и грађанског васпитања, Радослава Видаковића. Ученици су имали прилику да се упознају са радом локалне самоуправе, као и начином одвијања Избора и самог изборног процеса.

Кроз причу о надлежностима Скупштине Општине, председника Општине и функционисању локалне самоуправе ученике су водили Иван Радовић, председник Скупштине Општине Врњачка Бања, Јасмина Трифуновић, руководилац Одсека за послове органа Општине и Сања Чеперковић, координаторка Канцеларије за младе.

    Представници локалне самоуправе

Након информација о надлежностима Општине у области образовања, културе, спорта и о програмима који се нуде деци и младима на подручју Врњачке Бање, ученици су имали могућност да се за скупштинском говорницом представе, изразе своја интересовања и председнику Скупштине Општине предложе шта је потребно променити и додати у оквиру школе, као и у самој Врњачкој Бањи.

Председник Скупштине Општине Врњачка Бања, Иван Радовић, изразио је задовољство што у протеклих осам година има прилику да угости ученике Основне школе „Попински борци“, да им приближи функционисање Скупштине Општине, али и дужности и обавезе председника Општине.

– Деца се врло лепо понашају овде, срећна су и задовољна. Посебно ми је задовољство када дође до оног тренутка да деца изађу за скупштинску говорницу, да причају о ономе што воле, шта би мењали у самој Општини Врњачка Бања и у својој школи. Данас смо чули пуно лепих предлога, а неки од предлога су били сређивање учионица, школског дворишта, проширивање свлачионица у школској сали, поставка белих табли у свим учионицама, сређивање кантине, и свакако ћу све предлоге деце узети у разматрање, јер ја сам ту због њих. Буџетом Општине Врњачка Бања предвидели смо сређивање школе „Попински борци“ у једном већем обиму, тако да ће доћи и учионице на ред да се среде. У претходном периоду смо средили салу која сада изгледа феноменално. На оваквим часовима се измењају мишљења и нама који смо у Општини и који имамо могућност да нешто решимо и одрадимо је да то схватимо озбиљно, јер од деце долазе добре идеје, истакао је Иван Радовић.

    Ученици VII разреда ОШ „Попински борци“

Радослав Видаковић, наставник географије и грађанског васпитања, истакао је да ученици сваке године врло радо долазе у Општину Врњачка Бања и да то што овде чују и виде увек се лепо одрази на њих.

– План и програм предмета грађанског васпитања за седми разред односи се на функционисање локалне самоуправе и начин одвијања Избора. Из прве руке ученици су могли да увиде како функционише Скупштина Општине, шта она представља и како се одвијају Избори. Наставили смо традицију доласка овде, а деци је била најинтересантнија скупштинска говорница, имајући у виду да сви воле да говоре и да владају, кроз осмех и шалу је прокоментарисао Видаковић.

Сања Чеперковић, координаторка Канцеларије за младе, ученицима је појаснила начин функционисања Канцеларије за младе и предочила им да ће са њима у школи радити професионалну оријентацију. План је да се сваки ученик изјасни шта воли и чиме би желео да се бави, и након тога имаће прилику да одраде практичну наставу код различитих послодаваца у складу са тим жељама.

Нина Ћосић, ученица седмог разреда Основне школе „Попински борци“ истакла је да се школа стално реновира и иде на боље. Предложила је да школа добије школску кантину у којој би могли да се друже, размењују ужине и проводе време, као и да се прошире свлачионице јер се некада може десити да два одељења различитог разреда имају час физичког васпитања истовремено и тада настане гужва.

Час је завршен договором да се пракса одржавања часова грађанског васпитања у Општини Врњачка Бања настави и убудуће.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ