СВЕТИ ТРИФУН ОБЕЛЕЖЕН У ВИНАРИЈИ „ГРАБАК“

Аутор:Даниел Цоковић

Орезивањем лозе и заливањем њеног чокота вином у Винарији „Грабак“ 14. фебруара традиционално је обележен Свети Трифун, заштитних виноградара, уз жељу за родном годином и квалитетним грожђем.

Ритуално орезивање чокота винове лозе и његово заливање најбољим црвеним вином из претходне године је обред који води порекло из далеке прошлости и који је имао за циљ да се добије што квалитетније грожђе и вино у наступајућој сезони.

Милош Јовановић, власник Винарије „Грабак“, истакао је да је обичај да се на данашњи празник испоштује традиција која вековима траје.

    Орезивање лозе и заливање чокота вином

– Данашњим орезивањем винове лозе и заливањем чокота вином практично започиње и почетак радова у виноградима, и најављује се почетак пролећних послова који трају све до септембра и октобра, када се завршава берба и прерада грожђа у вино. Али ни тада се наш посао не завршава. У подруму Винарије креће неговање вина и брига о ферментацији. Практично, престанка рада око вина и нема, како би све испало добро и како треба. Ми прилазимо винограду као живом бићу, што оно и јесте, као нечему чему морате дати љубав, како би он вама дао своје плодове и како би у будућности од тог грожђа имали и добро вино. У последњих пар година, винарија смо која је у Србији у самом врху по наградама и признањима. Током претходне године освојили смо више златних медаља у Италији и Чешкој, док смо на такмичењу „Wine Vison By Open Balkan“ у Србији награђени са чак шест медаља. Сва та признања нам дају енергију и снагу да истрајемо у свакодневним пословима у виноградима, рекао је Милош Јовановић.

Намесник жички, протојереј Саша Ковачевић, освештао је виноград уз молитву и обред сечења колача.

– Као што смо рекли у молитвама, нека сиђе благослов Господњи како на овај, тако и на све ваше винограде, нека вас Господ благослови добрим родом, животом, здрављем и свиме оним што је потребно да успевате ви као људи и ваши виногради. Нека овај виноград донесе род и да приносимо Господу на Светој Литургији жртву у виду вина које је и за нас и наше спасење неопходна. Нека вам је срећна виноградарска слава на многе године и лета, рекао је протојереј Саша Ковачевић.

Постоји веровање да Свети Трифун штити винову лозу од свих болести и штеточина, а од давнина овај дан представља почетак резидбе винограда. Ово старо правило има утемељење и у самој природи јер од средине фебруара је мања шанса да дође до већих штета на виновој лози изазваних јаким зимским мразевима.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ