„ВИНО ВЕСЕЛИ СРЦЕ ЧОВЕКА“ – ПОЕТСКО ВЕЧЕ ВЕРКА ВУКАШИНОВИЋА

Аутор:Александар Дончић

У Народној библиотеци „Др Душан Радић“ 13. фебруара, уочи Св. Трифун, одржано је поетско вече под називом „Вино весели срце човека – поетско вече Верка Вукашиновића“, посвећено стиховима о вину нашег познатог песника Верољуба Вукашиновића, уједно представио се и винар Мирослав Вукадиновић из Мијајловца.

—О вину је написано много песама у светској и нашој поезији. Вино је велика тема као и љубав. Са вином се рађамо и умиремо, оно има две димензије ту обредну, еухаристиску и дионизијску. Вино је везано за библијску традицију, зато говоримо о вину које се помиње у псалмима. Ја сам одабрао неколико песама, неке песме се директно тичу вина као теме, а у неким песмама вино је само метафора. Изабрао сам песме из пар мојих књига: „Опрости јагње бело“, „Тилић“ и књиге изабраних дела, рекао је Верољуб Вукашиновић.

Након излагања Вукашиновића, говорио је Дејан Лучић и подсетио окупљене о личности Цара Давида у чијем 103. псалму је и пронађен цитат и инспирација за ово поетско вече.

—Вечерас ћемо говорити и о творцу псалама Цару Давиду, који је живео почетком једанаестог века пре Христа. Царовао од највероватније 1005. године пре Христа до 965. Замислите ми говоримо о човеку који је живео пре више од 3000. година али је оставио тако дубок траг да не можемо, очигледно да га прескочимо. Пастирски син, а онда Цар, ратник, песник, свирао инструмент који се зове псалтир као и књига из које смо узели овај стих, рекао је Дејан Лучић.

После осврта на живот Цара Давида и на његову улогу кроз историју,  говорио је Вукадиновић који је  приближио публици свој живот и одрастање уз вино и виноградарство.

—Љубав према вину и винограду ми је наслеђена од деде преко оца. Ја сам од рођења везан за вино али да кажемо да самим вином се бавим од своје неке двадесете године. Ја сам оца изгубио у младости па сам имао жељу да ту нашу традицију наставим. Наша традиција креће још пре мог деде, његов деда се бавио вином још за време турака у нашем Мијајловцу, рекао је Мирослав Вукадиновић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ