ОДРЖАНА 29. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Аутор:Врњачке новине

Тачке које су разматране на седницама Већа, нашле су се данас пред одборницима Скупштине општине Врњачка Бања. У оквиру Нацрт првог ребаланса Одлуке о буџету за 2024. годину, председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић указао је да се, између осталог, ребалансом буџета обезбеђује учешће Општине у суфинансирању пројеката које је врњачка локална самоуправа кандидовала код ресорних министарстава и донатора. Као један од најзначајнијих пројеката, Ђуровић је истакао реконструкцију постројења за пречишћавање воде и резервоара „Липова“. Укупна вредност ове инвестиције износи 100 милиона динара, од којих је 57 милиона динара учешће Министарства привреде. „Овај пројекат није видљив као што су видљиве школе, тргови, улице, али је изузетно битан за одрживост система, јер обезбеђује континуитет у снабдевању водом. Имаћемо већу количину воде, односно са садашњих 30 литара, имаћемо снабдевање водом до 50 литара у секунди, што је итекако довољно да покрије зоне које су у тренуцима великих падавина и замућења биле без воде“, истиче Ђуровић.
Председник општине истакао је и да је већ почела изградња фудбалског терена са травом у зони Спортског центра где је Општина прибавила плац и очекује да ће радови бити завршени у наредних два месеца. Такође отпочиње и реализација савремене балон сале чија је вредност готово 70 милиона динара. И ова инвестиција ће се реализовати у оквиру Спортског центра. Балон сала је капацитета 150 седећих места, са четири свлачионице и комерцијалним делом услужног објекта. „На овај начин моћи ћемо да будемо добри домаћини свима онима који буду дошли на припреме у Врњачку Бању, али и учесницима великог фудбалског међународног такмичења у фудбалу, у јулу, у ком учествују екипе из целе Европе, у категорији деце 2012. годиште“, додаје Ђуровић.
Ребалансом се обезбеђује и учешће Општине за реализацију пројеката који се односе на спровођење мера популационе политике и подршке у области породице и деце, затим замена котларница у основним школама и других, по конкурсу, одобрених пројеката. Такође се увећавају средства за финансирање одржавања путева са 120 милиона на 150 милиона динара. Новац је усмерен и на наставак увођења ЛЕД расвете на територији општине Врњачка Бања. Већи део Врњачке Бање је већ покривен ЛЕД расветом, што је довело до смањења утрошка електричне енергије, чиме се стварају услови за улагања нове пројекте и активности.
Ребалансом су обезбеђена и средства за црквене општине, а један од већих пројеката је обезбеђење новца за куповину земљишта у Подунавцима, где ће се, на иницијативу Савета Месне заједнице, одборника и мештана градити црква. Постоји идеја да се и у другим местима реализује иста иницијатива. Средства су опредељена и за завршетак тунела, једне нове туристичке атракције испод Црквеног брда. Издвојено је и 25 милиона динара за реконструкцију тоалета, водоводне инсталације и набавку инвентара у школама, као и за другу фазу изградње фискултурне сале у Подунавцима.
Након усвајања ребаланса, одборници су изгласали и Одлуку о располагању посебним деловима стамбене зграде за колективно становање у насељу Дубоки поток. Ова одлука омогућава откуп и уређује поступак, критеријуме и услове откупа посебних делова стамбене зграде за колективно становање.
У оквиру Одлуке о одређивању надлежног органа за спровођење поступка давања у закуп пољопривредног земљишта у државној својини на територији врњачке општине, с обзиром да у претходној години ниједна оглашена парцела није дата у закуп, одборник Војислав Вујић затражио је да се ове године, на транспарентнији начин, јавност обавести о објављивању јавног позива, као и о парцелама које су предмет закупа, што су одборници једногласно прихватили. Одборник Родољуб Џамић који је истовремено и председник Одбора за управљање, коришћење и заштиту природних ресурса упознао је Скупштину са досадашњим радом овог Одбора и истакао неопходност веће сарадње и ефикасности стручних служби и надлежних органа у реализацији закључака које је донео Одбор, што је, такође једногласно прихваћено.
У оквиру данашње седнице, усвојен је и Нацрт Одлуке о изменама и допунама одлука којима су одређени називи улица и засеока у насељеним местима на територији општине. Ове измене су условљене налогом Републичког геодетског завода да Општина изврши одређене измене које се односе на одређивање назива и описа улица. Именоване су три улице: Јефимијина улица у Врњачкој Бањи и Руђинцима, Витојевачка улица у Врњцима и Новом Селу, као и Улица Раковица у Врњцима и Подунавцима.
Руководилац Одсека за привреду и друштвене делатности, Марина Станковић, представила је Нацрт Одлуке о приступању изради Програма за унапређење социјалне заштите за период 2024-2027. године, као и Информацију о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа, друштава капитала и других облика организовања на која се примењује Закон о јавним предузећима, за период од 1.1.2023. до 31.12.2023. године.
На данашњем заседању усвојене су и измене и допуне Одлуке о организацији Општинске управе Врњачка Бања, у оквиру које је једна од новина формирање Службе за интерну ревизију као ванорганизационе јединице.
Након разматрања, Скупштина је усвојила измене програма пословања Општинске стамбене агенције, Културног центра, Туристичке организације и Спортског центра.
Крај седнице био је резервисан за разрешења и именовања, као и за одборничка питања и одговоре.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ