„21. ЗЛАТНЕ НИТИ“

Аутор:Даниел Цоковић

По 21. пут одржана је јединствена манифестација „Сајам народног стваралаштва, прела, посела и старих заната“. Хотел „Бреза“ у Врњачкој Бањи, 30. и 31. марта, био је место одржавања овог традиционалног догађаја, који организује Друштво жена Врњачке Бање „Златне нити“, под покровитељством Општине Врњачка Бања и Туристичке организације Врњачка Бања.

Циљ манифестације је очување традиције, културног народног стваралаштва, обичаја, кулинарских специјалитета и ручних радова. Ове године „Сајам народног стваралаштва, прела, посела и старих заната“ окупио је је излагаче из 70 градова из Србије и региона. Представило се 130 организација и друштава који су чувари народног стваралаштва од заборава, а рачунајући и фолклорне ансамбле који су наступали, број учесника ове године је већи од две хиљаде.

    Лауерати манифестације „Златне нити“

Осим учесника и посетиоца, церемонији свечаног отварања присуствовале су и званице међу којима су били: председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Туристичке организације Врњачка Бања, Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије и Краљево, Института за примену науке у пољопривреди, Туристичке организације Србије, Туристичке организације Пећинци, Факултета за хотелијерство и туризам из Врњачке Бање, Угоститељско-туристичке школе са домом ученика из Врњачке Бање, Омладинског центра из Врњачке Бање, СОС дечијег села из Краљева, Интерклима Графике из Врњачке Бање, затим гости из Аустрије, Словеније, Црне Горе, Македоније, Мађарске и др. У име домаћина и организатора скупа, добродошлицу им је пожелела Светлана Трифуновић, председница Удружења „Златне нити“.

– Драги пријатељи, гости, децо, драго ми је да вас видим на месту где је традицију потребно сачувати и пренети на најмлађе. Хвала вам што сте нам указали прилику да се сјединимо и сачувамо оно што смо вековима стварали у домаћој радиности, кулинарству, изворном стваралаштву, беседништву и приповедништву. Ове године одазвали су се многобројни излагачи из Врњачке Бање, што је мени посебно драго. Настављамо даље кроз иглу и конац, не морамо бити љубоморни једни на друге, већ водимо се тиме да се добро добрим враћа, поручила је Светлана Трифуновић.

Председник Општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић, отварајући смотру, пожелео је добродошлицу свим учесницима и пријатан боравак у Врњачкој Бањи, а Друштво жена „Златне нити“ похвалио за још једну успешну организацију.

– У име Општине Врњачка Бања захваљујем се Светлани Трифуновић и Удружењу „Златне нити“ на очувању традиције српског народа кроз промоцију народног стваралаштва уз пратњу оног најлепшег што Србија има, а то су музика, игра и народна ношња. Колики је значај ове манифестације не само за Врњачку Бању, већ и за Србију говори то што се враћамо коренима и ономе што нас је одржало. А оно што је најбитније и најлепше јесте то што сваке године учествује све већи број деце. Локална самоуправа ће наставити да подржава манифестацију у пуном капацитету и током наредних година са жељом да уз Светлану и њено Удружење стасају млађи нараштаји који ће наставити њен ентузијазам, труд и рад. Драго ми је што могу да видим сва Културно-уметничка друштва из Врњачке Бање која су ту да оплемене овај догађај. То само говори да заједничким снагама правимо наше место лепшим и садржајнијим и тиме утичемо да оно што је некада била традиција српског народа опстане и никада не оде у заборав, рекао је Бобан Ђуровић.

    Штанд Удружења „Бели анђео“

Домаћин манифестације, Светлана Трифуновић, уручила је повељу која гласи „За неизмерну подршку Златним нитима за очување традиције од заборава“ председнику Општине Врњачка Бања, Бобану Ђуровићу, директору ТО Врњачка Бања, Ивану Трифуновићу и директорки ТО Пећинци, Љубици Бошковић. Такође, свим учесницима културно-уметничког програма уручене су захвалнице за учешће на манифестацији, као и пригодни поклони.

Учесници смотре „Златне нити“ представили су умеће везања, златовеза, ткања, плетења, шивења, беседништва, традиционалне песме и игре, а посетиоци су осим прилике да се упознају са народним рукотворинама и производима домаће радиности, могли и да дегустирају разне кулинарске специјалитете и традиционална јела спремљена по старим рецептима.

У оквиру пратећег програма овогодишњих „Златних нити“, учесници ове традиционалне врњачке манифестације, посетили су Цркву Светог Саве у Грачацу. У порти грачачког Храма угостили су их јереј Милан Костић и председник Месне заједнице Грачац, Горан Ђуровић. Након времена проведеног у најстаријој Цркви на територији Општине Врњачка Бања своје путовање су наставили до Манастира Жича.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ