ЗАВРШЕНА ДРУГА ФАЗА РЕВИТАЛИЗАЦИЈЕ ЦЕНТРАЛНОГ ПАРКА

Аутор:Весна Ђорђевић

Општина Врњачка Бања аплицирала је 2023. код Министарства за заштиту животне средине за другу фазу Пројекта „Ревитализација Централног бањског парка“. Средства су одобрена, а током марта биљке предвиђене пројектом добиле су своје место у центарлној бањској зони. Реч је о биљкама које се уклапају у постојећу амбијенталну целину, садњу је одрадило ЈКП „Бањско зеленило и чистоћа“. Пројекат је рађен на површини од 15.960 метара квадратних , вредност је четири милиона, од чега је два милиона стигло од Министарства за заштиту животне средине.

– Пројекат подразумева садњу биљака које су већ постојале у парку и које су са овог поднебља, односно аутохтоне врсте. Усађено је 50 садница четинара (Панчићева оморика, црни и бели бор, тиса, муника),  30 лишћара (платан, брест, граб, цер, храст – сладун, јасен, дивљи кестен и липа), око 200 садница украсног  шибља (ilex, prunus, juniperus, syringa, tamarix) и руже. Посао је завршен 22. марта, а парк обогаћен новим-старим врстама на месту биљака које су се осушиле и које су захтевале подмлађивање, као и извесном количином нових, каже ing Марина Илић, руководилац службе Зеленила, уз напомену да друга фаза обухвата део Централног парка око Музичког павиљона, односно испод Термоминералног купатила.

    Нови ружичњак у Централном парку

Прва фаза ревитализације Централног бањског парка одрађена је 2022, а тада је рађен део око Централне рунделе, или изнад Термоминералног купатила. Репарација и сређивање парковских површина обављено је и на Снежнику где су усађене трајнице.

Паралелно са садњом нових биљака, Зеленило је обављало и друге послове који су неопходни у ово доба године. Иначе, временску услови које имамо овог марта, идеални су што се радова на редовном одржавању парка тиче (нега, одржавање, поливање, орезивање, прехрањивање и третирање пестицидима, односно заштита од болести).

– Завршино је орезивање које је нужно како би стабла задржала жељени облик. Већ је обављено и прво прехрањивање и кошење травњака. Што се цвећа тиче, још увек је актуелна јесења поставка. Надамо се да ће до 1. маја и за Васкрс лале бити у пуном сјају и да ће наши напори бити видљиви у најлепшем могућем светлу, уводи нас у посао управница „Зеленила“ и додаје да се у пластеницима у Новом Селу већ интезивно врши сетва семена за летње цвеће и садња расада, а да ће замена садног материјала бити обављена крајем маја.

Тема која је већ дуже време актуелна и око које се ломе копља у Бањи јесте дотрајалост стабала у Централном парку. Прва стабла засађена су још 1903, односно 1905, а већина пред Други светски рат, односно 1936. када се парк највише ширио.

– Ми смо само прошле године имали око 300 садница нових стабала у парку, што речито говори да радимо на његовом подмлађивању. Нека стабла садили смо на старим постојећим површинама, нека на новим. Али, јако је непопуларна метода сече стабала иако се трудимо да их што дуже задржимо, да и болесна и стара стабла одржимо у животу најдуже могуће. Млађа стабла стара 20 – 30 година могу да се негују, орезују, чувају, али морамо знати да и стабла имају свој животни век и да је просто неопходна њихова сукцесивна замена. Поготово када је реч о липама. С обзиром да је парк заштићен и да сами не смемо да вршимо сечу, нити садњу, било које сушење стабла се идентификује и шаље Заводу за заштиту природе. који шаље стручна лица да утврде узрок. У 99 одсто случајева то је од старости, врло мало због временских непогода. Тек након тога Завод даје решење за сечу што је по Закону о заштити природе, закључује Марина Илић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ