ВАТРОГАСЦИ И МУП У ПОСЕТИ ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ

Аутор:Весна Ђорђевић

Предшколска установа „Радост“ у сарадњи са Министарством унутрашњих послова – Полицијском станицом Врњачка Бања и Ватрогасно-спасилачком јединицом Врњачка Бања организовала је показну вежбу за малишане у Објекту „Колибри“. Деца су кроз дружење добила прилику да се упознају са службеним возилима и опремом, да испробају кациге и чују сирене, обрадовали су их пена за гашење пожара и слаткиши које су добили, али су највише одушевљења изазвали полицијски пси трагачи.

– Будући да имамо дугогодишњу сарадњу са Полицијском станицом и Ватрогасно-спасилачком јединицом, дошли смо на идеју да одемо корак даље и направимо заједничко дружење. Циљ данашње показне вежбе је да деца виде шта све то полицајци и ватрогасци могу, да се упознају са њиховим занимањима. Ми, васпитачи, баш смо међусобно коментарисали како су се деца раније плашила Полиције, али ето, тај дугогодишњи рад и сарадња довели су до тога да они сада полицајце сматрају пријатељима, виде их као неког коме сутра могу да се обрате за помоћ, рекла нам је Драгана Хаџи Ристић, директорка Предшколске установе.

    Вежба је имала за циљ едукацију и стицање поверења

Директорка је навела да васпитачи оваква и слична дружења планирају у оквиру пројеката који за тему имају безбедност или занимања и да више пута у току године деца са својим васпитачима посећују и Полицијску станицу и Ватрогасно-спасилачку јединицу, али да је ово прва свеобухватна акција која је резултирала изузетно лепим и позитивним утисцима и емоцијама.

– Циљ нам је едукација од малих ногу. Схватили смо да је тај најмлађи узраст право време да се ради на формирању основних знања која ће они надограђивати да би имали неку развијену свест о томе шта радити и како се понашати у одређеним ванредним ситуацијама, како да се заштите ако до њих дође. Задатак нам је да наше најмлађе научимо како да буду безбедни, како да се понашају у ванредним ситуацијама и да се заштите, каже Живко Карапанџић, командир Ватрогасно-спасилачког одељења у Врњачкој Бањи.

Показна вежба била је изузетна прилика за дружење и зближавање припадника Министарства унутрашњих послова и ватрогасаца са децом, а посебно лепо искуство за децу било је дружење са псима трагачима на које су деца изузетно позитивно реаговала.

– Циљ данашње вежбе је да се приближимо локалној заједници, то јест деци и то оном најмањем узрасту како би они стекли увид у то на који начин радимо, како смо опремљени и , првенствено, да стекну поверење у Полицију. Показали смо деци наша возила и опрему, као и службене псе којима располажемо и чини ми се да је баш то „слика дана“.

Полицијска управа Краљево већ четврт века гаји кинолошку традицију, односно гајимо службене псе које користимо у свакодневним акцијама. Ти пси од најранијег узраста пролазе одређену обуку кроз коју се навикавају и на дружење са децом, са људима и другим животињама, тако да њима ово баш прија. Деца, наравно, када се први пут сретну са псом имају мало страха, али је један од наших задатака да им објаснимо како да се понашају са непознатим псима, шта конкретно службени пси раде и да им помогнемо да се ослободе страхова уколико их има, наводи Слободан Станушић, водник I класе Полиције, водич службеног пса.

Полиција и ватрогасци раде „под једним кровом“, практично на истом задатку и са истом жељом  и кад год шта затреба сарадња је на изузетном нивоу, поручили су данас здруженим снагама гости вртића.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ