ГРАЂАНИ И ГОСТИ ЗАДОВОЉНИ ТУРИСТИЧКОМ ПОНУДОМ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ

Аутор:Врњачке новине

У Београду, 29.02.2024.

Истраживање Центра за слободне изборе и демократију (CeSID) показује да је више од две трећине гостију (70%) на становишту да се Врњачка Бања развија, петина гостију (21%) сматра да овај град као дестинација стагнира, док је занемарљив проценат гостију (1%) који сматрају да назадује односно да су ствари лошије него пре неколико година. Гости показују највеће задовољство безбедношћу у граду (94%) и чистоћом града (93%) а потом квалитетом животне средине (91%) и близином поште, банака и мењачница (90%). Једина област где је незадовољство веће од задовољства јесте стање урбанизма и начина градње где је 43% гостију незадовољно наспрам 28% испитаника који су задовољни.

Сви важни туристички садржаји су добили веома високе оцене од стране гостију  – веће од четири. Тако је Аква парк Рај добио оцену 4.45, Врњачки карневал 4.40, Панорамски точак 4.29, планина Гоч 4.27 и на крају, Мост љубави 4.05. Гости на првом месту издвајају Гоч као најважнију тачку туризма Врњачке Бање и то каже 36% анкетираних. Гости се о туризму и садржајима у Врњачкој Бањи најчешће информишу путем друштвених мрежа (више од половине испитаних гостију).

Када је реч о ставовима грађана, у Врњачкој Бањи постоји позитивна перцепција када се ради о развоју и правцу у којем се креће општина и 85% испитаника наводи да се Врњачка Бања креће у добром и углавном добром смеру. Више од половине испитаника (58%), навело је да ће Врњачка Бања бити углавном и много боље место за живот до 2028. године. Када се ради о ценама основних животних садржаја, највећи проценат грађана (76%), рекао је да су цене прилично и веома скупе.

Највеће задовољство грађани Врњачке Бање исказују према: близини поште, банака и мењачница (93%), безбедности у граду (90%) и доступности места за спорт и рекреацију, паркова и зеленила (88%). С друге стране, грађани Врњачке Бање највеће незадовољство показују када је реч о стању у урбанизму и начином градње у Врњачкој Бањи – збирно 36% наводи да је потпуно и углавном незадовољно овим елементом туризма. Већина грађана позитивно оцењује главне туристичке садржаје у Врњачкој Бањи, при чему Аква парк Рај добија највишу оцену (4,56). Грађани Врњачке Бање се информишу о туристичким садржајима путем локалних ТВ станица (39%), друштвених мрежа (19%) и локалних онлајн портала (15%). Фejсбук (30%) и Инстаграм (22%) су најчешће коришћене друштвене мреже у том смеру.

Истраживање је спроведено у оквиру пројекта „Разумети грађане: подаци у служби локалне заједнице“ који спроводи Центар за слободне изборе и демократију CeSID. Иницијатива је део Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReLOaD2) који финансира Европска унија (ЕУ), а спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ