„МОЗАИК“ ЛАЗАРА ЈОВАНОВИЋА

Аутор:Даниел Цоковић

Збирка песама „Мозаик“ аутора Лазара Јовановића, промовисана је 30. априла у Салону Народне библиотеке „Др Душан Радић“. Организатор догађаја је било Удружење родитеља деце ометене у развоју Општине Врњачка Бања, а повод за промоцију збирке је обележавање Међународног дана свести о аутизму, који се у свету обележава 2. априла.

Мозаик је симбол поремећаја аутистичног спектра. Пошто спектар чини много боја, и много различитих нијанси, њихов симбол је машна у облику мозаика и одатле инспирација Удружењу родитеља деце ометене у развоју да се збирка песама тако и назове.

Лазар Јовановић је рођен у Краљеву 1999. године, Основну школу је завршио у Врњцима, а Гимназију у Врњачкој Бањи. Након завршетка средње школе постао је члан Удружења родитеља деце ометене у развоју у Врњачкој Бањи.

– Током школовања сам највише волео предмете као што је музичко и стране језике, а у слободно време волим да читам и пишем. На креативним радионицама открио сам таленат да пишем поезију. Све моје песме сам посветио девојкама у које сам био заљубљен. Нажалост, љубав је била неузвраћана, тако да су све песме настале када сам тужан. Никада нисам губио наду да ћу пронаћи љубав свог живота, што се недавно и десило, рекао је Лазар, истакавши да највише воли заједничка путовања са друговима из Удружења.

    Креативни назив збирке песама

Ово је прва књига Лазара Јовановића у издању Културно-издавачког центра „Српска кућа“ из Пожаревца, испред кога се обратио Братислав Голић, главни и одговорни уредник, указавши да је за децу ометено у развоју најбитније да имају подшку у Врњачкој Бањи, што овакав догађај и потврђује.

– Ја радим један изузетан пројекат, афирмишем младе писце у Србији, дијаспори и Републици Српској. Створио сам „град“ од преко тридесет хиљада младих писаца и сада конкуришем за Гинисову књигу рекорда, а негде око пет хиљада деце сам промовисао из Рашког округа. Велику сарадњу имамо са шкоплама  из Врњачке Бање и данас је ово историјски дан за Врњачку Бању и ово дивно Удружење деце ометене у развоју јер Лазар је први писац и дете ометено у развоју који је објавио своју прву збирку песама. У Рашком округу са таквим подухватом по питању књижевности не постоји ниједно дете, рекао је Братислав Голић.

Милинка Ђорђевић, координатор дневног боравка Удружења деце ометене у развоју  у Врњачкој Бањи, истакла је да је ова збирка песама настала спонтано, али и да све песме осликавају Лазаров унутрашњи доживљај.

– Лазар је дошао једног дана и рекао нам да је написао једну песму. Када смо је прочитали сви смо били одушевљени. После неколико дана написао је још једну песму и тако редом, и скупили смо дванаест песама које су интересантне из разлога што оне пружају увид у нешто што и ми сами нисмо могли да дефинишемо како би га разумели до краја. Јер његов проблем условно речено јесте то неразумевање између њега и околине и ове песме су прави начин на који је он успео да искомуницира своја осећања, своје мисли, све оно што он доживљава и проживљава и како он осећа све што га окружује. Главна инспирација и главна нит му је љубав према свему што је лепо, указала је Милинка Ђорђевић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ