„ШТО ЈА ПОЧЕХ, ТИ ПРОДУЖИ“

Аутор:Даниел Цоковић

Фолклорни ансамбл народних песама и игара „Бане Миленковић“ из Новог Села, у препуној сали истоимене основне школе, 21. априла, одржао је годишњи концерт сећања под називом „Што ја почех, ти продужи“. Традиционални годишњи концерт овог пута је био мало другачији и посвећен је недавно преминулим члановима и пријатељима овог КУД-а Жарку Марковићу и Дарку Смиљковићу.

Многобројна публика имала је прилику да ужива у извођењу дванаест разноликих традиционалних игара и песама које представљају богатство српске културне баштине у извођењу домаћина КУД-а „Бане Миленковић“, КУД-а „Прва петолетка“ из Трстеника, КУД-а „Абрашевић“ из Врњачке Бање, КУД-а „Јелек“ из Подунаваца и КУД-а „Традиција“ из Трстеника. „Подгорска свадба“, игре из Груже, Шумадије, Риљца, Владичиног Хана, Бујановца, Поткопаоничког краја, Лесковца, Македоније, Влашког краја, изазвале су велико одушевљење и аплаузе у препуној сали Основне школе у Новом Селу.

    Једна од игара са концерта

Најстарији члан КУД-а „Бане Миленковић“, Горан Сеочанац, који близу 40 година наступа у овом КУД-у, истакао је да је годишњи традиционални концерт планиран и припреман одавно, али признаје да су их две трагедије у припреми истог све изненадиле и потресле.

– Два члана су нам недавно преминула и у част њима, на њихово сећање, њихов предани рад и залагање овогодишњи концерт је посвећен искључиво њима, Дарку и Жарку. За концерт смо спремили 12 игара, од тога гости имају по једну своју и седам наших игара ће бити изведено, тако да ће то бити један прелеп уметнички догађај у нашем селу и надам се да ће гости уживати. Можемо да се похвалимо да смо једно од већих друштава у региону и тренутно имамо 65 чланова испод 15 година старости, тако да смо јако богато друштво када су деца у питању, а за остало ћемо се снаћи, рекао је Горан Сеочанац.

Председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, присуствовао је традиционалном годишњем концерту у Новом Селу и упутио велику захвалност свима који су успели да у тешким моментима који су задесили овај КУД пронађу снагу и да се удруже, како би свом месту, врњачкој Општини и свим гледаоцима подарили сплет најлепших игара из Новог Села.

– КУД „Бане Миленковић“ је познат по томе што има веома дугу традицију, успели су да омасове своје друштво и сада имају све категорије и генерације. Након састанака које смо имали схватили су колико је једно овакво Удружење битно за село. Најбитније је да родитељи и родбина имају прилику да гледају своју децу и рођаке на овој бини и сасвим сигурно уживаћемо у једној прелепој манифестацији, играма и песмама. Ми смо се заиста дуго трудили да оживимо фолклор у нашим селима и Општини Врњачка Бања и у томе смо успели. Без ентузијазма људи који треба да носе све ове подухвате и да имају енергију да окупе људе у селу, тај посао не би могао бити завршен. Са друге стране, уколико нема подршке локалне самоуправе која им је веома потребна како би организовали овакве манифестације, не би било овог заједничког резултата. Резултат досадашњег заједничког улагања је да скоро свако село има своје фолклорно друштво, да имају скоро све категорије, најбитније млађе категорије, а свакако и сениоре и оне који су некада играли фолклор, што у симбиози даје један добар резултат. Све оно што је буџетом локалне самоуправе опредељено фолклорним друштвима, то и стиже на њихове адресе. Посебно ми је драго што се овај концерт одржава у школи у којој смо последњих пар година пуно средстава уложили и која представља једну од најлепших и најуређенијих школа у Врњачкој Бањи, рекао је Бобан Ђуровић.

    ФАНПИ „Бане Миленковић“ захвалан на неизмерној подршци

Присутне је поздравио и Иван Џатић, заменик председника Општине Врњачка Бања, који је свој говор посветио пријатељу Жарку Марковићу и изразио наду да ће се овакви догађаји организовати што чешће како би се увек сећали двоје драгих људи који су уткали своје животе у КУД „Бане Миленковић“ Ново Село.

– Вечерашњи концерт је другачији у односу на оне на које смо навикли, зато што ће током игре и песме сигуран сам у већини од нас бити присутна одређена сета и туга због два изузетна лика која су живели за овај КУД, били његов ослонац. Име Жарка Марковића биће асоцијација за Удружење „Новоселац“, за КУД „Бане Миленковић“, за Шах клуб, за Прву бразду, Црну среду, за сва она путовања која су његови драги Новоселци имали прилике да виде кроз Републике бивше Југославије. Морам да истакнем да човек два пута умире у животу. Једном када физички напусти овај свет, а други пут када престанемо да говоримо о њему. На ово прво не можемо да утичемо, али на ово друго можемо. Ми ћемо гајити оно што је Жарко радио заједно са Дарком, тако што ћемо организовати овакве свечаности, тако што ћемо спомињати њихова имена и тако ћемо бити сигурни да они никада неће напустити своје Ново Село. Када је у питању овај КУД, увек сам био фасциниран његовом бројношћу, а посебно млађим категоријама и то је показатељ колико ми као локална самоуправа и српски народ поштујемо традицију, културу и културно наслеђе, рекао је Иван Џатић.

    Кореографи Александра Јездимировић и Милица Новичић

Након изненадне смрти кореографа Дарка Смиљковића, његов посао наставиле су Александра Јездимировић и Милица Новичић, које својим приступом и радом оправдавају добијену улогу кореографа КУД-а „Бане Миленковић“. На самом крају концерта, присутнима се обратила управо Милица Новичић која је бираним речима говорила о људима који су толико тога пружили овом културном друштву.

– Физички нису присутни ту, али су и те како ту, у нашим срцима и ту су и када је лепо и кад није баш тако. И када погледам испред себе, али и иза себе, то је знак. Знак заједништва, знак да заједно можемо много и знак да полако успевамо. Иза мене су крила, а испред мене ветар, и једино тако можемо да полетимо. Надамо се да смо макар на тренутак могли да вам прикажемо оно што осећамо и да они који не знају Дарка и Жарка могу да их упознају, а они који су их познавали да оживе поново слику и огромну љубав. Скоро сам прочитала цитат да је жал када млади изгубимо некога, али сигурна сам да ћемо га више памтити и никада га нећемо заборавити, речи су Милице Новичић.

Дејан Броћовић, председник КУД-а „Бане Миленковић“ уручио је захвалнице за допринос и подршку очувању традиције и културног наслеђа спонзорима, пријатељима, донаторима без чије помоћи ово Удружење не би могло да опстане. У тешким временима када је КУД остао без кореографа и својих просторија многи су прискочили у помоћ, почев од Општине Врњачка Бања, свих вредних и добрих људи, и због те подршке Фолклорни ансамбл народних песама и игара „Бане Миленковић“ из Новог Села биће им увек захвалан.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ