МЕДАЉЕ НА ГАСТРО КУПУ ЦРНЕ ГОРЕ ЗА ВРЊАЧКЕ ЂАКЕ      

Аутор:Весна Ђорђевић

Кулинарски техничари Угоститељско-туристичке школе из Врњачке Бање у туристичком насељу „Словенска плажа“ у Будви на такмичењу у кулинарству “Гастро куп” у организацији Удружења шефова кухиња Црне Горе, освојили су три златне и пет сребрних медаља, као и један пехар. Отворено државно првенство Црне горе у кулинарству под слоганом „Доживите најукусније тренутке“ одржано је од 15. до 18. априла, а окупило је око 350 учесника из 20 земаља.

Врњачки ђаци и ментори поручују да је успех дошао као резултат рада, посвећености и љубави према овом послу. Милан Орешчанин и Давид Зарић,  ученици IV3 одељења радили су под менторством Иване Петровић и Марка Стевановића, док су Милош Чолић и Марија Чкребо били ментори Стефана Здравковића и Луке Рајовића из IV4. Талентовани ученици врњачке школе учествовали су у дисциплинама припрема јела од пилетине, јела од рибе, рижота и тестенине, а сваки је демонстрирао своје вештине у две дисциплине.

Ментори и ученици са наградама и признањима

– Представио сам се у две дисциплине: јело од рибе „Лосос мозаик“, где сам освојио златну медаљу, и јело од тестенине „Таљателе гарден“, за које сам освојио сребрну медаљу. Задовољан сам исходом такмичења и самим наступом, поносан сам зато што  сам био један од ђака који су представљали нашу школу. Утисак целокупног такмичења је позитиван. Учествовати на такмичењима као што је ово је од велике важности за нас, где учешћем развијамо још већу самосталност, стручну радозналост, такмичарски дух, каже Давид Зарић.

И Милан Орешчанин успео је да својим знањем и трудом освоји две медаље.

– Прва дисциплина је била јело од пилетине и за њу сам освојио сребрну медаљу, а злато за рижото. Са такмичења сам се вратио задовољан оствареним успехом. Научили смо неке нове вештине спремања хране и стекли нова познанства, објашњава Милан.

Лука Рајовић је на такмичењу у Будви за јело од пилетине освојио сребрну медаљу, а за рижото злато и пехар за најбољи рижото у категорији јуниора.

– Учествовањем на такмичењу сам задовољан. Оно ће ми помоћи у даљем школовању и стручном напредовању. Била ми је част и задовољство што сам имао прилику да учествујем и представљам своју школу и одељење IV4. Још од малена сам гледао емисије о кувању, испробавао јела и уживао у томе. Схватио сам да је то прави позив за мене и уписао сам Угоститељско – туристичку школу. Упоредно сам комбиновао школу и посао где сам стекао доста искуства, а то ми је пробудило жељу за усавршавањем и напредовањем. На овом такмичењу сам имао прилике да упознам разне такмичаре. Конкуренција је била јака и сви су били одлични, наводи Лука.

Задовољство постигнутим успехом очигледно је како код ученика, тако и код ментора, који наводе да су сви заједно дали допринос како би исход био одличан.

– Задовољство нам је да имамо овакве ученике који су марљиво радили и потрудили се да издоминирају на овом такмичењу јер им је конкуренција у категорији јуниора поред две средње школе биле и високе школе и факултети, поручују ментори.

Кулинарски стручњаци препознају „Гастро куп“ као јединствену манифестацију која значајно доприноси развоју кулинарске професије, окупљајући мајсторе куварства широм света.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ