У ХОТЕЛУ „БРЕЗА“ ОДРЖАН НАЦИОНАЛНИ СИМПОЗИЈУМ СА МЕЂУНАРОДНИМ УЧЕШЋЕМ

Аутор:Даниел Цоковић

Од 15. до 19. маја у Хотелу „Бреза“ традиционално је одржан 21. Национални Симпозијум са међународним учешћем за медицинске сестре и техничаре, у организацији Удружења медицинских сестара, техничара и бабица Републике Србије.

Пленарна тематика 21. Симпозијума посвећена је иновацијама у сестринској пракси, превенцији и збрињавању пацијената са кардиоваскуларним болестима, у оквиру које су предавачи презентовали новине у дијагностици, лечењу и иновативним приступима у здравственој нези, као и значај медицинске сестре у превенцији  настанка кардиоваскуларних болести.

На церемонији свечаног отварања Симпозијума присутнима су се обратили Дијана Оташевић, председница Удружења медицнских сестара, техничара и бабица Републике Србије, Весна Јоцић, директорка Коморе медицинских сестара и здравствених радника Србије, Радица Илић, председница Синдиката сестара и техничара Републике Србије, проф. Др Гордана Панов, редовна професорка Универзитета „Гоце Делчев“ из Штипа и Данијела Ђурашковић, председница стручног одбора 21. Националног Симпозијума са међународним учешћем медицинских сестара, техничара и бабица.

Председница Удружења медицнских сестара, техничара и бабица Републике Србије (УМСТБС), Дијана Оташевић захвалила се свима који су се одазвали позиву да присуствују Симпозијуму који је акредитован Одлуком Здравственог савета Србије као Национални Симпозијум са међународним учешћем.

    Дијана Оташевић отвара 21. Национални Симпозијум

– Данас су са нама осим медицинских сестара, техничара и бабица из здравствених установа Републике Србије и колегинице и колеге из Македоније, Црне Горе, Републике Српске, Босне и Херцеговине, тако да се у предивној Врњачкој Бањи окупило више од 250 медицинских радника. Пленарна тематика овог Симпозијума је превенција и збрињавање кардиоваскуларних болести, односно значај медицинске сестре у збрињавању тих пацијената, имајући у виду да кардиоваскуларне болести преовладавају у обољевању наше нације. Током Симпозијума разменићемо искуства о статусу наших сестара, о недостатку кадра, да сагледамо каква је ситуација  у здравственим установама. Познато је да свету недостаје око девет милиона медицинских сестара, и ми се сусрећемо са недостатком кадра, али оно што је позитивно да се побољшавају услови рада и да нам се сестре враћају, истакла је Дијана Оташевић.

Директорка Коморе медицинских сестара и здравствених техничара Републике Србије Весна Јоцић, у свом обраћању истакла је да је на последњој Скупштини Коморе донета Одлука којом су обезбеђена значајна средства за набавку радне одеће, мантила и радне униформе за све запослене у Здравственом систему Србије. Указала је да су током претходне године издвојена велика средства за школовање медицинских радника, али и помоћ за лечење оболелих упосленика у здравству.

Председница стручног одбора 21. Националног Симпозијума са међународним учешћем медицинских сестара, техничара и бабица, Данијела Ђурашковић представила је стручни рад и програм на Симпозијуму, уз наду да ће се током Симпозијума обновити знања и понети искуства која ће се применити у пракси.

Посебне сесије, у оквиру Симпозијума биле су посвећене значају мултидисциплинарног приступа у лечењу и здравственој нези нефролошких, хируршких, онколошких  и интернистичких болесника, као и иновацијама и специфичним сестринским интервенцијама код примене савремених терапијских протокола у лечењу и здравственој нези педијатријских  пацијената, и раду сестара и бабица у оквиру гинеколошко-акушерске сесије.

Осим реализације стручних активности, учесници Симпозијума су пронашли времена и за дружење и заједничко уживање у природним лепотама и садржајима у Врњачкој Бањи. Следеће окупљање медицинских сестара, техничара и бабица заказано је за новембар месец у Хотелу „Оморика“ на Тари.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ