ОБЕЛЕЖЕНА 81. ГОДИШЊИЦА „ЦРНЕ ВЕЛИКЕ СРЕДЕ“

Аутор:Даниел Цоковић

Комеморативном свечаношћу у центру Новог Села код „Споменика палим борцима и жртвама фашистичког терора који дадоше своје животе за слободу и независност свога народа у Н.О.Р. од 1941. до 1945. године“, 7. јуна обележена је „Црна велика среда“. Помен су организовали Удружење грађана „Новоселац“, Потомци жртава Црне велике среде 1943 и СУБНОР Врњачка Бања.

Мештани Новог Села сваког 7. јуна на овај начин показују да нису заборавили своје страдале претке. Ове године навршава се 81 година од најтеже године у историји Новог Села. На Велику среду, 21. априла 1943. године, почео је погром мештана села. Немци су заробили 120 становника, које су одвели у Краљево, а потом у логор на Бањици и на стрелиште у Јајинцима. Само осамнаесторо се вратило својим породицама, док је 73 било стрељано у једном дану, 7. јуна 1943. године.

    Глумачка постава драме „Опроштај“

У служби новоселског пароха Жарка Дончића, поменом и парастосом одата је пошта страдалим Новоселцима, као и  Црвеноармејцима који су 1944. године погинули у Новом Селу током борбе за ослобађање Краљева.

– Ми данас уживамо у слободи и живимо и никада не смемо заборавити жртве. Јер ако их заборавимо, заборавили смо себе. Ко заборавља своје претке и њега ће Бог да заборави. Заборавити своје претке јесте исећи себи корен, а биљка без корена јесте ништа, она увене, дуне ветар и однесе је као да је није ни било. Негујмо увек традицију помињања, поручио је парох Жарко Дончић.

Палим жртвама венце су положили Удружење грађана „Новоселац“ и потомци жртава, затим делегација Општине Врњачка Бања, Савез бораца СУБНОР Врњачка Бања, Месна заједница Ново Село, као и Друштво за неговање традиције ослободилачких ратова „Јово Курсула“ из Краљева.

Марија Бабић, испред УГ „Новоселац“ истакла је да овај датум представља најтужнији дан у историји овог места, као и да се тај јаук и даље чује.

– Данас више нема Жарка Марковића који би ово водио, али смо се скупили, сабрали и окупили да наставимо са традицијом сећања страдалих који су дали своје животе да би ми данас живели. Новина у програму у односу на претходне године је драма која се зове „Опроштај“ и у њој глуме деца из Основне школе „Бане Миленковић“, заправо од једне до 15 година и мислим да ће то бити најузбудљивији део програма. Обавеза је да децу учимо, да деца не забораве, да их подучимо, јер ако ми заборавимо онда ће да се забораве и сви наши страдали, рекла је Марија Бабић.

    Сестрице и брат Илија – детаљ из драме „Опроштај“

Слободан Дишовић, председник Одбора за обележавање значајних датума и годишњица на територији Општине Врњачка Бања, истакао је да подржава овакав вид манифестације, поготово што се традиција преноси на децу која ће учествовати у програму и на тај начин сачуваће се традиција и култура сећања и на прави начин неговати сећање на пале жртве.

У име Општине Врњачка Бања, Комеморативној свечаности је присуствоваo заменик председника Општине Врњачка Бања, Иван Џатић који је подсетио на страхоте које су задесиле мештане Новог Села те кобне године, али се и присетио пок. Жарка Марковића који је иницирао да се сваке године, у знак сећања на жртве, организује обележавање „Велике црне среде“.

– Окупили смо се данас на овом месту да бисмо обележили 81 годину од најцрњег догађаја у историји Новог Села, који је је крвавим словима уписан у анале овог места због чињенице да су 102 мушке главе изгубиле свој живот старости 18 до 60 година. Фратантан је податак да је 245 деце остало сирочад. Преко ноћи су мали дечаци постали главе породица, преко ноћи су мајке и баке морали да буду домаћини. Ми обележавамо овај данашњи дан као симбол страдања, опомене и сведочанства на једно зло време, на време када је безумље надвладало људски разум, са жељом да се више никада не понови али са обавезом да чувамо сећање на све ове храбре људе, поручио је Џатић.

У пригодном комеморативном програму наступиле су Анастасија Савовић и Ана Гочанин тако што су извеле Химну Србије „Боже правде“ и песму „Јунаци са Кошара“. Надица Грујичић, наставница математике, технике и технологије у ОШ „Бане Миленковић“ написала је и одрецитовала песму „За погинуле претке“. Потомак страдалог Драгише Шпировића, професор српског језика и књижевности, Дијана Дуњић написала је песму „Страдање“ коју је презентовала Хелена Попадић, ученица 5. разреда која је освојила 3. место на Републичком такмичењу у рецитовању. Слободан Пецић је одрецитовао песму „Јединац Сава“. У драми под називом „Опроштај“, коју је написала Бојана Стевановић Ђорђевић наступила су деца узраста од годину дана до 15 година.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ