НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ ЖЕНА

Аутор:Даниел Цоковић

Национална конференција слепих и слабовидих жена организована је у партнерству Савеза слепих Србије и Женског центра „Милица“ уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Сектора за заштиту особа са инвалидитетом. Дводневна конференција одржана је у Хотелу „Бреза“ од 7. до 9. јуна.

Тридесет седам подружних организација слепих присуствовало је Националној конференцији Савеза слепих Србије у Врњачкој Бањи. Конференција је била прилика да се разговара о најзначајнијим темама и проблемима слепих у Србији, унапређењу положаја слепих и слабовидих особа у друштву, али и да се утврди план заједничких активности организација. У фокусу овогодишње конференције била је заштита слепих и слабовидих жена, а говора је било и о насиљу над слепим и слабовидим особама у виртуелном окружењу. Савез слепих Србије има око 12 хиљада чланова у 45 подружних организација, а од тог броја половину чине жене.

Захваливши се свима на активном учешћу на Националној конференцији слепих и слабовидих жена, председник Савеза слепих Србије Милан Стошић је упознао присутне са најважнијим активностима савеза које ће  бити реализоване до краја ове календарске године стављајући посебан акценат на изради нацрта текста закона о организацијама особа са инвалидитетом.

– Када је у питању наша популација ми се боримо да положај особа са инвалидитетом, померимо са друштвених маргина. Овакве конференцију су прилика да афирмишемо наше стваралаштво, образовање и рад. Имаћемо квалитетне излагаче на конференцији који ће обрадити све битне теме, а представнице наших организација имаће прилику да кроз питања и коментаре дају свој допринос у заокруживању тема и да ти закључци буду путоказ у ком правцу ће Савез слепих Србије прилагођавати програмске активности, рекао је Милан Стошић.

Када је у питању положај слепих и слабовидих жена у друштву, Стошић истиче да могу бити задовољни, али да увек има простора за напредак, поготово када је у питању запошљавање особа са инвалидитетом.

– Највећи број наших чланица завршиле су високе школе до највишег степена образовања, али када је у питању запошљавање ту настају огромни проблеми, баријере и предрасуде. То је један неправедан однос послодаваца и људи према напорима које жене и девојке улажу. То је заправо и највећи проблем који имамо и апелујем на један већи утицај људи који доносе одлуке да са више могућности стимулишу послодавце како би запошљавали наше слепе и слабовиде жене. На тај начин оне неће бити само економски осамостаљене, већ ће то представљати и један облик интеграције и асоцијализације, указао је Милан Стошић.

Милутин Думановић, помоћник председника Општине Врњачка Бања задужен за туризам, у име локалне самоуправе поздравио је учеснике конференције, пожелео им успешан рад и указао да то што су поново у Врњачкој Бањи значи да су постали добри пријатељи са овим местом.

Весна Бонџић, председница Женског центра „Милица“, представила је активности центра и промоцију аудио водича за самопреглед намењеног слепим и слабовидим женама. Присутне је поздравила и Јулијана Станисављевић, представница Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, испред Сектора за заштиту особа са инвалидитетом.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ