ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ СВЕТИСЛАВА БАСАРЕ У БИБЛИОТЕЦИ

Аутор:Весна Ђорђевић

Промоција књиге Светислава Басаре „Тајна историја Бајине Баште“ организована је 7. јуна у Народној библиотеци „Др Душан Радић“. Поред аутора, о књизи која је осликана топлим пишчевим емоцијама према родном крају, говорила је и Снежана Ранковић, издавач другог издања књиге које је дошло после 14 година.

—Ова књига је бисер у Басарином стваралаштву. Прво издање, безмало у целини, преузели су у Бајиној Башти и околини као својеврсни сувенир овог краја, а јако мало примерака је дошло до књижара и било готово недоступно ширем кругу читалаца, па је ово заправо тек сада прилика за праву промоцију, каже Снежана Ранковић, издавач, власник Књижарнице „Златно руно“. и напомиње да је увек уживање доћи у једну од најлепших библиотека у Србији.

    Светислав Басара и Снежана Ранковић

Светислав Басара каже да је главни извор за настанак „Тајне историје Бајине Баште“ била његова бака и шетње по околини (до гробља, села Срмнице низ Дрину) и њене приче о древним временима јер је њено памћење сезало у XIX век.

—Овде је Аксентије Дрља (који се помиње у многим књигама после) држао кафану, овде је била Зорћина барака, овде ти је, дете, била Аустроугарска и ту су стари вакт-мајстори, тако су текла њена казивања. Књигу сам кренуо да пишем на наговор пријатеља који су желели да забележим нешто о овом крају, али је оптерећујуће када пишете по наговору. Нисам много ни очекивао од те књиге јер не волим да пишем тако, међутим, после видим да је настала помама за њом, објашњава аутор стављајући акценат на Недељка Ракића, старог друга из детињства, који је колекционар фотографија, а које су драгоцени део ове књиге.

Аутор је књигу посветио свом родном крају и она је својеврсна ода Бајиној Башти о којој говори на духовит, луцидан начин на граници фикције са пуно маште. Конципирана као једна прича која тече, књига је подељена на два дела – од постања света до 1945, и од ’45. до „одласка циркуса Адрија“.

—Има ту свега – и  фантазмагорија и пуно фактографских ствари, али је он те чињеничне ствари вешто уобличио у роман који се чита у даху. Долазак првог биоскопа и немог филма приказани су на урнебесан начин, али и део који се односи на циркус. Има ту и љубавних прича, историјских момената из времена Аустроугара, али је све осликано на један гротескан начин, потпуно у Басарином духу, а ипак са мање сарказма него иначе. Није лако причати о овој књизи јер вас она усисава и имате апсолутно доживљај да сте у тој варошици у Србији, скрајнутој у далекој прошлости из које полако долазите у педесете године прошлог века. Због свега тога вреди прочитати овај пикантан роман. закључује издавач.

После овог романа, објављена је једна од најславнијих Басариних књига – „Фама о бисиклистима“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ