КОНГРЕС ИНТЕРНИСТА СРБИЈЕ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

У Конгресном центру Хотела „Фонтана“ од 6. до 9. јуна одржан је XXIII Конгрес интерниста Србије, у организацији  Удружења интерниста Србије. Мото Конгреса ове године који је окупио преко 80 предавача био је „од теорије до праксе“.

– Сигурни смо да ће се повезивањем теорије и праксе, највише урадити на едукацији слушалаца на Конгресу захваљујући најеминентнијим предавачима из свих области интерне медицине који износе своја искуства из праксе уз теоријску потпору. Предавања су конципирана да кроз интердисциплинарни приступ са различитих аспеката расветле одређене проблеме из интерне медицине. Сесије су интерактивне како би у раду учествовали учесници Конгреса. И поред све веће уже профилизације лекара, интерниста и даље заузима водеће место у здравственој заштити јер омогућава шири приступ пацијенту и даје комплетну медицинску заштиту. Не сме се занемарити податак да у већини места у Србији целокупну специјалистичку делатност обједињава и врши специјалиста интерне медицине, што са њему намеће велику обавезу континуиране едукације из свих области интерне медицине, а конгреси интерниста су право место оваквих едукативних програма, кажу проф. др Драган Ловић, председник Удружења интерниста Србије и проф. др Миодраг Крстић, председник Научног одбора конгреса.

    Јована Петровић и Вељко Драгојевић из фирме „Сантамед“

Бројне фармацеутске компаније су пропратиле и подржале одржавање Конгреса, пружајући лекарима знатно веће могућности да сазнају шта је ново у фармаколошкој индустрији и шта је од значаја за њихов практични рад.

Од тема које су биле у фокусу овогодишњег Конгреса издвајамо: Наследни карциноми у интерној медицини и синдромски карциноми дебелог црева; Кардиоваскуларна превенција; Гљивице у дигестивном тракту – треба ли их лечити? Интересантна је била и панел дискусија кроз приказе случајева из клиничке праксе, тумачење параметара крвне слике у нехематолошким болестима – замке и изазови.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ