О ЖИВОТУ ФРАНЦА КАФКЕ МИРОЉУБ СТОЈАНОВИЋ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Народна библиотека „Др Душан Радић“ обележила је стогодишњицу смрти једног од најважнијих класика у историји светске књижевности, Франца Кафке (1883 – 1924), управо на дан када је преминуо, 3. јуна.

О животу и стваралаштву Франца Кафке који је својим делима, не само коренито преобликовао светску књижевност, него је и срушио постојеће интерпретације поимања света, говорио је Мирољуб Стојановић, књижевни и филмски критичар, уредник издавачке делатности Филмског центра Србије.

– Кафка је писац чије је време непролазно. Вероватно, уз Шекспира и можда, неколико класичних старогрчких писаца, појава о којој се највише говорилои у читавој историји књижевности. С правом, оно што је залог величине и вечности књижевности је њена уникатност и непоновљивост. Уобичајено је да се о Кафки говори као о писцу песимизма и дефетистичком писцу који је човека осудио и нема никакве идеје, некаквог излаза. Ако пажљивије читамо Кафкино дело видећемо да је таква врста ригидног, ригорозног тумачења потпуно немогућа. Код Кафке имате и те како разиграног хумора, рекао је Мирољуб Стојановић.

Модератор је био Срђан Чеперковић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ