„ПОЕЗИЈА И РОКЕНРОЛ“ РАДОМАНА КАЊЕВЦА

Аутор:Весна Ђорђевић

Реномирани песник, аутор неколико збирки поезије, новинар и успешан уредник и аутор препознатљивих радио-емисија, прослављен и као писац стихова за музику групе „Галија“ – Радоман Кањевац био је гост врњачке Библиотеке и вечери „Поезија и рокенрол“ кроз које нас је водио Милан Никодијевић 8. јуна.

—Кањевац је објавио је књиге песама Речи за певање, Отворено писмо, Као руком низ врат контрабаса, Мислим да не знаш с ким имаш посла, мала. Тоур ду монде, Путујем, Пробуди ме тек кад осетиш да сам заиста мртав, Човек у сенци, Крај поезије, али оно по чему га публика највише зна јесте податак да је написао текстове за највеће хитове групе „Галија“ и он је један од ретких људи који имају трилогију са групом, рекао је Никодијевић представљајући госта.

    Милан Никодијевић и Радоман Кањевац

Како су настајале баладе – велики „Галијини“ хитови, о „класичној“ поезији, дружењу и сарадњи са Пецом Поповићем, о то ме да „свако има различиту асоцијацију на исту песму“ и да су „неке песме написане особама којима никад ништа нису значиле, али да је много особа које су жарко желеле да име неко посвети песму, а никада је нису добиле“ причао је Кањевац присутној публици.

—Двадесети век је век филма и рокенрола, а не век књижевности. На мене су више утицали филмови „Небо над Берлином“ и „Париз – Тексас“ него било који писац овог света, јер су они пробудили у мени оно што је за писање важно. Уметност је општа ствар. Добијем толико тантијема да могу да летујем од мојих песама сваке године и онда сам јако поносан на свој рад. При том, имам осећај да добијам новац, а да ништа не радим. То се, ваљда, зове минули рад, објашњава песник у шали и констатује: —Можете да дубите на глави али вас људи на крају препознају по јако мало ствари.

Кањевац је између одговора читао одабране песме, док су Драган Стојковић и Иван Миодраговић свирали хитове, а закључак вечери може да буде и овај: добра књига је као и лепа жена – уме да сачека свог читаоца јер је у питању роба која не губи вредност.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ