„САВЕЗ МНРО СРБИЈЕ“ ОРГАНИЗОВАО ДВА ДОГАЂАЈА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Аутор:Даниел Цоковић

Савез удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама Србије (Савез МНРО Србије) у периоду од 21. јуна до 25. јуна у Хотелу „Бреза“ у Врњачкој Бањи, организовао је активности под називом „Мала школа за децу и родитеље“ и „Акциони дани родитеља и стручњака“.

Савез МНРО Србије је кровна организација 50 удружења из целе Србије која функционише са циљем унапређења права и положаја особа са сметњама у развоју и њихових породица и сваком активношћу настоји да допринесе остварењу тог циља. Програмске активности Савеза и локалних удружења финансијски подржава Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Сектор за заштиту особа са инвалидитетом, као и локалне самоуправе средствима из буџета и други донатори.

„Мала школа за децу и родитеље“ је традиционални програм који Савез МНРО Србије организује од 1985. године. Програм обухвата директан стручни рад са родитељима, њиховом малом децом са сметњама у развоју узраста 3-6 година. Родитељи у групном раду са терапеутима Савеза добијају психосоцијалну подршку и стичу сазнања о могућностима и правима која могу остварити, док индивидуални сусрети са терапеутима омогућавају родитељима да отворе теме које не желе да изнесу у групи. Рад са децом која имају сметње у развоју ове године одвијао се у удружењу „Урдоур“ у Врњачкој Бањи, кроз индивидуалне и групне третмане, као и шетње природом и вежбама на базену.

    Добитници захвалница

Током догађаја под називом „Акциони дани родитеља и стручњака“ представља се рад удружења у претходном периоду, истичу примери добре праксе, иницирају нове активности и дискутује о актуелним темама. Тема овогодишњег догађаја је „Србија без баријера за особе са интелектуалним инвалидитетом“.

Маријана Тарановић Тодоровић, секретар Савеза МНРО Србије, истакла је да је концепт „Мале школе“ направљен 1985. године када су када су стручњаци Савеза препознали потребу да се најмлађим родитељима који су тек добили дете са дијагнозом сметње у развоју да подршка и снага том посебном родитељству за будући живот и рад.

– „Мала школа“ ће трајати три дана, рад са родитељима биће у Хотелу „Бреза“, а активности са децом радиће дефектотолози, психолози, педагози и многи други волонтери. Замишљено је да рад са децом буде у природном окружењу где ћемо користити све локалне капацитете Врњачке Бање. Обићи ћемо Јапански врт, дечије игралиште, посетићемо Зоо врт у Врњцима. Удружење „Урдоур“ је својим радом стекло лиценцу за отварање дневног боравка, што само по себи говори да имају просторне и стручне капацитете, и њихов рад је препознат у оквиру Савеза као један од бољих и зато смо их изабрали да буду домаћини „Мале школе“. Простор је прилагођен деци, улазак је адаптиран и за колица. Ентузијазам стручњака је нешто што води то удружење. На затварању „Мале школе“ очекујемо одређену евалуацију од  родитеља, да сазнамо колико им је користила ова школа и који би били даљи кораци што се тиче наше подршке према породицама које имају мало дете са сметњама у развоју, рекла је Маријана Тарановић Тодоровић.

„Акциони дани родитеља и стручњака“ је традиционални програм Савеза МНРО Србије који подразумева окупљање представника свих локалних удружења где се размењују знања и искуства из праксе у протеклом периоду.

– На крају свих акционих дана доносимо заједничке закључке и смернице које удружењима креирају будуће политике и трасе рада, а Савезу представљају показатељ према чему треба да се оријентише у будућности. Тренутно веома актуелно питање наших старијих родитеља, односно родитеља наших старијих корисника који имају преко 50 година јесте шта ће бити са децом када њих више не буде. У том смислу желимо да покренемо јачање услуга у заједници у смислу дневних боравака, разних услуга социјалне заштите које би помогле старијим родитељима да се носе са тежином живота који живе, поручила је Маријана Тарановић Тодоровић.

Осим секретара Савеза МНРО Србије, Маријане Тарановић Тодоровић, председника УО Савеза МНРО Србије, Зорана Димитријевића, присутне је у име домаћина поздравио Драган Миленковић, члан Општинског већа, а у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, Јулијана Станисављевић.

Догађаји и активности одржани у Врњачкој Бањи допринели су остварењу великог циља, а то је видљивост особа са интелектуалним инвалидитетом и унапређење њихових права, као и побољшању квалитета живота са особама са интелектуалним сметњама и њиховој социјализацији.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ