ЗИМСКА ШКОЛА ПОЉОПРИВРЕДЕ

Аутор:Мила Васојевић

ПРЕДАВАЊА ИЗ ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ БИЉА
У сарадњи са Пољопривредном саветодавном и стручном службом Краљево ДОО, Комисија за пољопривреду општине Врњачка Бања 10. фебруара ове године, у сали СО Врњачка Бања, отпочела је циклус „Зимске школе пољопривреде у 2022. години“

У име организатора овог предавања присутне пољопривреднике, удружење жена предузетница и друге заинтересоване поздравио је Векослав Савић, директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе Краљево са надом да ће са овог предавања пољопривредници понети низ корисних сазнања. Пожелео је успешан рад предавачима који ће због короне, и ове године, радити у мањим групама. Скупу се обратио и Жарко Марковић, задужен за пољопривреду у локалној самоуправи који је присутне позвао да минутом ћутања одају пошту недавно преминулом Радоју Црноглавацу из Новог Села, произвођачу малина.

Јована Кнежевић, саветодавац из области за ратарство и повртарство

Реч две и о предавачима који деценију уназад прате пољопривреднике из наше општине. „Пољопривредна стручна служба Ибар“ Д.О.О. Kраљево је институција за пружање услуга бесплатног саветовања породичним пољопривредним газдинствима с циљем повећања производње и побољшања квалитета производа. Стручна служба је организована у четири  групе, тј, одељења: група за сточарство, група за ратарство, група за воћарство и група за заштиту биља.

Саветодавни послови у воћарској производњи обухватају: праћење стања и структуре производње и примене технолошких поступака у производњи; смернице у погледу избора агро и помотехничких мера у циљу оптималне производње; избор врста и сорти, система гајења и размака садње; израда упутстава; евидентирање промена и стручна контрола процеса производње садног материјала.

„Пољопривредна стручна служба Ибар“ Д.О.О. Kраљево организује предавања за све заинтересоване пољопривредне произвођаче и пружа информације путем билтена и локалних система информисања.

На првом овогодишњем предавању, у великој сали скупштине општине предавачи су били Јована Кнежевић, саветодавац из области за ратарство и повртарство на тему „Диверзификација пољопривредних газдинстава“; Драган Василић је говорио о „Заштити малине“; а Бранко Галовић, саветодавац из области заштите биља је имао тему „Органска производња малина“  и Јелена Грбић саветодавац из истог одсека говорила је о заштити кромпира од инсекта који се појавио у новије време тзв. мољац кромпира.

Заинтересовани пољопривредници могли су да се упознају која су нова средства за заштиту биља за органску и конвенционалну производњу.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ