ФАКУЛТЕТ ЗА ХОТЕЛИЈЕРСТВО И ТУРИЗАМ ОТВОРИО ЛАБОРАТОРИЈУ ЗА ГАСТРОНОМИЈУ

Марина Ст. Јанковић

На Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, 29. марта, свечано је отворена Лабораторија за гастрономију. Отварању су присуствовали представници локалне самоуправе, хотела, школа, факултета…

У амфитеатру госте је поздравио декан Факултета ХиТ проф. др Драго Цвијановић.

Ми запослени на Факултету урадили смо један велики искорак. Све оно што наша деца теоретски науче, практично ће да примене у нашој Лабораторији. Зашто смо позвали наше пријатеље из наших хотела, из наше Винарије? Управо због тога да заједнички направимо оно што може Србија, а то је да сачувамо домаћа, национална јела. У нашој Лабораторији нећемо само да кувамо и измишљамо неке нове рецепте, него ћемо управо да контролишемо храну, рекао је декан Цвијановић и захвалио се свима који су допринели развоју Факултета. Он је најавио одржавање врхунских курсева од три до дванаест месеци за све оне који су започели каријеру у кулинарству и гастрономији и сарадњу не само са врњачким хотелима, већ и са хотелима из целе Србије.

Факултет је у Лабораторију уложио 15 милиона динара. Од Компаније „Цептер“ добили су специјално посуђе, као и од „Металца“ из Горњег Милановца.

Присутнима се обратио ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић.

Ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић.

– Данас је заиста велики дан. Ми отварамо Лабораторију нашег најмлађег факултета који је једини државни факултет у Србији, али није само по томе познат, већ и по свом квалитету и то је оно што ови кадрови практично продукују. Све више студената се интересује за овај факултет, управо овде у краљици туризма, у Врњачкој Бањи и мислим да је то право место. Лабораторија представља нешто што је суштина практичног рада и суштина да се теоретска настава у принципу сведе на нешто конкретно, рекао је Филиповић и додао да ће Лабораторија бити ослонац за све кадрове и образовне активности. Он је изразио наду да ће Лабораторија постати регионални центар.

На новом успеху Факултета честитао је Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања.

Лабораторија ће поспешити и унапредити рад и развој Факултета и кадар који ће изаћи спреман да своје знање капитализује у институцијама које се баве туризмом, а ја верујем и желим да то буде највише могуће у Врњачкој Бањи. Желим да похвалим рад овог Факултета у последњих десет година, у првој декади постојања где се позиционирао као један од битнијих факултета на овим просторима, чиме је дао велики допринос развоју туризма, битности туризма у самом привредном амбијенту Србије, с обзиром да туризам је најбрже растућа привредна грана која доноси највише бенефита за државу, али самим тим повлачи велики број других привредних грана које су уско везане за туризам: саобраћај, пољопривреда, грађевинарство, све оно што је Врњачка Бања на неки начин подигла за неколико лествица у периоду пре улагања у сам туризам и хотеле Врњачке Бање.

Овај Факултет има утемељење са више страна, од самог оснивања па до данас. Идеју је донео и изнео господин Родољуб Џамић, мој претходник господин Сеизовић је дао свој допринос кредитним задужењем да се ова зграда купи, а ми смо дошли као њихови наследници , људи који су исплатили тај кредит, који су подигли нови кредит и купили последњи спрат и цео објекат ставили у функцију Факултета. Ово је наш заједнички пројекат и наш заједнички успех. Факултет је нама база, основа за развој туризма. Без овог Факултета не би било смисла све оно што радимо у Врњачкој Бањи. Без наше успешне школе Угоститељско-туристичке не би било смисла имати Факултет. Неко је то добро проценио, неко је добро осмислио и Универзитет коме припада највећа захвалност оценио да се дâ пуна подршка отварању факултета у Врњачкој Бањи. Ми смо као локална самоуправа која је својим залагањем, својим одлукама направила амбијент да је Бања данас најпосећенија туристичка дестинација, да је Бања највећа инвестициона база у Србији по простору и површини, показали да то што сте ви створили, те темеље смо ми на прави начин искористили у интересу наших грађана, у интересу образовања, у интересу наше Општине.

Добро је и похвално је што се сваке године нешто ново дешава. Похвално је што овај Факултет има менаџмент који је изузетно амбициозан па су већ направили нови пројекат проширења свих ових капацитета. Добро је што ми имамо разумевања да је ово један од најбитнијих пројеката Врњачке Бање и када се тако коцкице склопе, а уз то имате ректора који константно посећује ово место, мислим да ће резултат бити далеко већи од ових које сада имамо.

Желим да вам честитам на овој Лабораторији, желим да вам она буде управо то што вам недостаје, да студент оде комплетно опремљен у походе новог посла и показивање свог знања искористи на најбољи начин, рекао је Ђуровић.

Завршница свечаности из амфитеатра преселила се у епицентар дешавања –  нову Лабораторију за гастрономију где су на улазу црвену врпцу пресекли ректор Филиповић, декан Цвијановић и председник општине Ђуровић.  Гости су потом обишли просторије Лабораторије и поздравили тим кувара.

Финале отварања одвијало се у холу Факултета где је организован коктел и дегустација кулинарских специјалитета.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ