ОЗВАНИЧЕН ПОЧЕТАК САРАДЊЕ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ И ВРЊАЧКЕ БАЊЕ

Аутор:Весна Ђорђевић

Удружење хотелијера Северне Македоније и Кластер туристичке привреде Врњачка Бања потписали су уговор о сарадњи две организације првог дана Међународног сајма туризма у Београду,  24. марта.

Крсте Блажевски,председник Удружења из  Северне Македоније које постоји и ради 17 година и окупља чланице из целе земље, али су најбројније оне из Охрида где је и седиште, сматра да је излазак из кризе изазване короном која је у највећој мери погодила хотелијере, прилика да се ношени новом енергијом удружимо и заједничким снагама направимо квалитативан помок у региону.

Макуљевић и Блажевски

Посетили смо пре пар недеља Врњачку Бању која нам се јако допала. Срели смо се са представницима хотелијера и одлучили да потпишемо уговор о узајамној сарадњи јер и једна и друга страна има пуно тога да понуди. Организоваћемо, за почетак, пар састанака како би се наши чланови упознали са поптенцијалима друге стране и могућностима сарадње, каже Блажевски.

Ђорђе Макуљевић, први човек врњачког Кластера, напомиње да је Удружење хотелијера Северне Македоније битан туристички фактор, поготово на дестинацији Охрид, те да од њих може пуно да се научи и види, нарочито по питању искуства са иностраном клијентелом.

Изузетно интересантан и јако битан уговор који сведочи да заједница врњачких хотелијера и дестинација Врњачка Бања излазе из граница наше земље. У овом тренутку то је Северна Македонија. Људи који су дошли у Врњачку Бању на основу некадашњих спортских веза и пријатељстава преко рукомета и Шекија Живковића,  препознали су нови развој нашег места и пожелели да успоставимо сарадњу. Дошли смо до једне платформе из које можемо да извучемо обостране бенефите.

Последњих година они су се отворили према западу и бележе изузетно велики број туриста из Западне Европе. Такође, на недавно одржаном сајму у Истамбулу схватили смо  да много турских туроператора ради провајдинг преко Македоније, па је ово начин да се успоставе и ти контакти. Жеља нам је да остваримо конекцију и са читавом континенталном Македонијом. Већ смо разговарали да направимо конференцију и промовишемо нашу дестинацију у Скопљу на путу ка Охриду и ја се надам да ћемо на тај начин поново званично отворити македонско тржиште,  наводи Макуљевић.

Љупче Аневски, директор Агенције за промоцију и подршку туризма Републике Северне Македоније потписивање споразума види као наставак раније сарадње и као прилику за отварање зелених коридора за туристе из региона

Живковић, Аневски, Макуљевић, Блажевски и Трмчић

-За мене и туризам уопште мислим да не постоје државне границе, постоје само дестинације, а оне се крећу онолико колико туристи могу да путују. Тако да и ова сарадња показује да можемо још – можемо више и знамо више. Могућност отвореног Балкана, умрежавање дестинација и конкурентност када је у питању туристички сектор су први кораци које треба да урадимо. На овај начин туристи са две дестинације , из две државе могу да путују, а врло брзо урадићемо и зелене зоне. Надам се да ће овај споразум да допринесе размени искустава и да ћемо добити већи заједнички производ, образлаже Аневски.

Први корак након озваничења сарадње биће посета врњачких хотелијера Охриду, а посета је заказана већ за април.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ