„ГЛОБАЛНО ГРАЂАНСТВО ЗА ЉУДСКА ПРАВА“

Аутор:Марина Ст. Јанковић

Међународна конференција „Global Citizenship for Human Rights“ (Глобално грађанство за људска права) коју је организовала НВО „Iuventa“ са партнерима из Индије, Индонезије, Италије, Турске и Мађарске, у Врњачкој Бањи, отворена је 1. априла у Хотелу „Парк“.

У уводном делу гостима је добродошлицу пожелео Душан Стевановић, члан Општинског већа. Испред Министарства за људска и мањинска права учесницима Конференције, онлајн, обратила се Ивана Јоксимовић, в.д. помоћника министра. Она је укратко представила своје Министарство које ради 15 месеци, описала надлежности као и резултате рада.

– У години која је од стране ЕУ проглашена годином младих, организујемо конференцију са партнерима из Италије, Турске, Индије, Индонезије и Мађарске са жељом да промовишемо образовање младих за људска права, омладински рад и неформално образовање. Конференција је осмишљена да омогући размену информација и идеја о истраживањима, питањима, изазовима и пракси везаним за образовање о људским правима и заштиту људских права.

Људска права утеловљују кључне вредности у нашем друштву као што су правичност, достојанство, једнакост и поштовање. Она су важно средство заштите за све нас, посебно за оне који се могу суочити са злостављањем, занемаривањем и изолацијом.

С тим у вези, конференција „Глобално грађанство за људска права“ покрива различита стања људских права и изазове са којима се млади суочавају глобално и представља како образовање о људским правима може донети бољу будућност младим људима и друштвима у којима живе.

Поред тога, конференција представља јединствену прилику омладинским радницима, тренерима, едукаторима, лидерима, уводничарима, браниоцима људских права и стручњацима да поделе своја искуства, редовне активности и праксе у образовању за људска права и механизме које користе да заштите темељ људских права.

Конференција представља јединствени форум за едукацију, омладинске раднике и стручњаке за људска права за дискусију о резултатима истраживања у вези са људским правима и њиховим кршењима на глобалном нивоу, представљање оквира и стратегија у области људских права и потенцијалних решења за данашње изазове у вези са људским правима. образовање о правима у омладинском раду и неформалном образовању, рекла нам је Дијана Пушкар, председница НВО „Iuventa“, координаторка пројекта Пројекат Глобално грађанство за људска права.

Ова конференција је део пројекта „Глобално грађанство за људска права“ који се финансира у оквиру Кључне акције 2, Изградња капацитета у области младих од стране Европске комисије, у оквиру Еразмус + програма.

У оквиру прве панел дискусије „Стање људских права и изазови људских права данас“ Јелена Стојановић, заменица Заштитника грађана Републике Србије одржала је предавање „Кршења људских права грађана у Србији и механизми њихове правне заштите“.

Зоран Златковић, сарадник на пројекту, говорио је о пројектним активностима.

О људским правима у Турској и активизму за људска права говорила је Ајша Кашикирик, са Универзитета у Истанбулу, суоснивач Глобалне мреже за једнакост и инклузију.

„Људска права у Србији и пракса људских права“ била је тема друге панел дискусије. Богдан Бањац, самостални саветник у стручној служби Повереника за заштиту равноправности наступио је са предавањем „Млади, људска права и једнакост“, док је Прерна Сандееп Далви, са индијског Универзитета МГМ презентовала „Заштиту људских права у Индији и механизме гаранција“.

Извештај „Људска права у Србији 2021“ и представљање брошуре #СтандУп! ради бољег разумевања људских права и владавине права поднела је представница Београдског центра за људска права Невена Трофименко.

Другог дана Конференције одржана је панел дискусија „Образовање за људска права и помирење младих“.

„Помирење и људска права младих на Западном Балкану“ тема је коју је изложила Ивана Антонијевић из Регионалне канцеларије за сарадњу младих, док је о „Образовању за људска права и младима“ говорила, Софија Тодоровић, програмски директор, Иницијатива младих за људска права. „Људским правима и етичким питањима“, бавио се Александар Трудић, члан Савета за етичка питања НАПОР-а, док је Ђанлука Масимилиано Фронгиа, оснивач ТДМ2000, Сардинија, Италија, своје предавање посветио „Образовању о људским правима у Европи и алатима за образовање о људским правима,

Представници партнерских организација из Мађарске и Индонезије одржали су презентацију о људским правима у Мађарској и Индонезији.

Дијана Пушкар, координатор пројекта представила је коначне пројектне резултате: приручник за образовање о људским правима који садржи теоретски и практични део, блог са биографијама и причама о преко 70 бораца за људска права  и 6 друштвених игара  које су креиране током периода трајања пројекта.

Учесници су остварили динамичну дебату са међународним и домаћим стручњацима, као и креаторима политике, истраживачима и невладиним организацијама.

М.Ст.Ј.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ