Интервју: Душан Радовић, директор „Спортског центра Врњачка Бања“

Срђан Удовичић

За Врњачке новине о активностима Спортког центра Врњачка Бања говорио је директор ове Установе, Душан Радовић, који је на овој функцији од 2016. године.

Чиме се посебно поносите што је урађено у претходном периоду?

 Спотрска хала Врњачка Бања – фото: Марко Црноглавац

Посебно сам поносан на чињеницу што смо својим радом допринели да Врњачка Бања, поред континентуалног и здравственог туризма, постане препознатљива на туристичкој мапи и по спортском туризму. У протеклих шест година, колико се дуго налазим на позицији директора Спортског центра Врњачка Бања, велики број ноћња у нашем месту, остварили су спортисти. Били смо домаћини многим спортским екипама, репрезентацијама. Истакао бих сарадњу са Одбојкашким савезом Србије, где су све репрезентативне селекције, како мушке, тако и женске, од пионирских до сениорских, Врњачку Бању препознале као адекватно место за своје припреме. Ту су и многобројни кампови, попут Рукометног кампа Ратка Николића, Одбојкашког кампа „Play volley“ Александра Атанасијевића и Николе Росића. Изградњом фудбалског терена у Врњцима пре две године, створени су услови да се и фудбалски свет остварује кроз спорт и спортски туризам у Врњачкој Бањи. Наравно, без подршке општинског руководства, предвођеним председником општине Врњачка Бања, Бобаном Ђуровићем и сарадњом са ресорним министарством, реализација капиталних пројеката, попут фудбалског терена у Врњцима не би била могућа. Битно је било препознати да се Врњачка Бања треба развијати у правцу спортског туризма и да то није само бенефит кроз боравишне таксе, већ је пре свега и велики маркетиншки потез. Србија је земља спорта, а спортисти су наши најбољи амбасадори у свету. Управо се ти амабасдори, попут Новака Ђоковића, браће Грбић, Игора Ракочевића могу данас срести у Врњачкој Бањи.

Као што сте навели спорстке екипе често бораве у Врњачкој Бањи. Томе су свакако допринели адекватни спортки објкети, али и погодни смештајни капацитети. У којој мери сте задовољни сарадњом са хотелијерима Врњачке Бање?

Да не располажемо спортским објектима који задовољавају критеријуме спортских екипа њихов избор за припреме не би била Врњачка Бања, а тиме ни хотелски смештај. С друге стране, да не постоје погодни смештајни капацитети, без обзира на ниво наших спортских објеката, екипе се не би определиле за Врњачку Бању. Слободно могу рећи да зависимо једни од других. Неки су ову чињеницу брзо и лако прихватили, неки мало спорије и теже, али једино тимским, заједничким радом можемо да будемо конкурентни на туриситчком пољу и управо такав рад је потребан за добробит свих.

                                Спортски терен „Коцка“ – фото: Милан Митровић

Одлуком Скупштине општине Врњачка Бања у надлежност Спортског центра стављени су сви спортски објекти, спортски терени, дечја игралишта. Које се активности очекују у наредним месецима?

Да, као што сте рекли одликом Скупштине општине Врњачка Бања спортски објкети и дечја инфраструктура стављени су под ингеренцију наше Установе. Морам рећи да смо спровели инспекцију свих локација, извршили попис свега што је потребно урадити, преправити, ново додати, првенствено код дечјих игралишта. Битно је напоменути да се сва дечја игралишта морају стандардизовати, према пописима које је Министарство привреде законски дефинисало. Осим дечјих игралишта анализирани су и спортски терени, тако да ћемо кренути и са тим делом наших обавеза, како бисмо исте довели у стање које наши корисници заслужују.

Да ли Спортски центар Врњачка Бања има капацитете, људство да одговори свим новим задацима и захтевима који су стављени пред вас?

Добром организацијом, породичном атмосфером, све се постиже. Начин на који функционише Установа, чији сам директор последњих шест година, је нешто на шта се посебно поносим. Запослени макисмалмно, предано, пожртвовано раде свој посао, тако да не сумњам да ћемо нове делатности обављати у складу са резултатима који су нас пратили у последњих неколико година.

Током зимских месеци велику пажњу је изазвало скијалиште на Гочу. Шта је довело до тога и на који начин би се услови могли унапредити?

      Ски стаза на Гочу – фото: Марко Дербогосијан

Стаза на Гочу, која је у функцији од 1995. године, први пут је имала 50 ски дана. Улагањем локалне самоуправе, крајем 2021. године, купљен је нови ратрак/табач, а и ревитализована је комплетна струјна мрежа. Услед снежних падавина, створени су услови да и током марта стаза буде у функцији. На Копаонику који је слободно могу рећи регионални ски центар, а који је и на знатној већој висини од нашег Гоча, зимска сезона без вештачког оснеживања била би незамислива. У фази израде је пројектна документација за идејно решење вештачког оснеживања. Људи из струке, када је реч о ски спорту, даће своје мишљење када су у питању адаптација, продужетак две постојеће ски стаза и идејно решење за изградњу нових стаза, како на скијалишту Крст, тако и , верујем у скоријем периоду, на Љуктену, највишем врху планине Гоч.

Олимпијски базен изграђен је 1960. године и предстваља један од симбола Врњачке Бање. Какви радови се могу очекивати на овом објекту?

Треба подсетити да је ово други, најстарији безен олимпијских размера у Србији, након Ташмајдана. Попут стадиона малих спортова Коцка, на којој смо у децембру прошле године поставили нову тартан подлогу на кошаркашком терену, и Олимпијски базен има посебно значење за Врњчане. Имамо идејно решење, пратимо конкурсе Министартва спорта и Министарства привреде и заједно са општином конкуришемо, како би у догледно време објекат, где се налази магацински простор, свлачионице и кабине, био доведен у стање какво и заслужује објекат са дугом традицијом.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ