ОБУКА ЗА ЕКОНОМСКО ОСНАЖИВАЊЕ ЖЕНА

Марина Ст. Јанковић

– Унапређење положаја жена у руралним подручјима је важно за целo друштво а стицање нових знања и вештина је  најзначајније за остваривање, како економске независности, као основног услова за побољшање квалитета живота, тако и смањење ризика од дискриминације и родно заснованог насиља, рекла нам је повереница за заштиту равноправности  Бранкица Јанковић на завршетку тродневне обуке за економско оснаживање жена на селу.

Повереница је истакла да ће  обука за дигитални маркетинг и боље пласирање производа на тржишту као и едукација жена из руралних подручја на пољу екологије и одрживог развоја створити за њих нову развојну шансу и отворити простор одрживе, зелене пољопривреде на малим газдинствима.  Осим директне помоћи коју су добиле жене са села у оквиру  пројекта  „Унапређење положаја жена и девојчица из руралних области“, коју реализује Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMEN) уз подршку Норвешке амбасаде у Београду, едукација се показала као најбољи начин за унапређење на тржишту рада уопште, рекла је Јанковић.

У оквиру овог пројекта једном броју жена додељени су пластеници, копачице, хидраулична преса за цеђење поврћа, као и канцеларијска опрема за десет организација жена које почињу свој рад.

Обука је организована од 28. до 30. априла у Хотелу „Тонанти“, а учествовале су жене из Моравичког, Рашког и Златиборског округа. Врњачку Општину на овој обуци представљале су чланице Удружења „Сеоске жене Општине Врњачка Бања“ и њихова председница Маријана Шибак.

– Нама пуно значи ова обука као и учешће у реализацији пројкта. Посебно су захвалне наше чланице које су добиле пластенике. Ово је била прилика и за наше дружење, склапање пријатељства и размену искустава. Радује нас будућа сарадња, а предстоји нам и студијско путовање у Хрватску, Словенију и Аустрију, рекла нам је Маријана Шибак.

Вишња Љубичић, правобранитељица за равноправност полова Републике Хрватске представила је програм подршке за економско оснаживање жена у Хрватској и упознала учеснице тренинга са примерима из праксе Правобранитеља за равноправност сполова у погледу заштите жена од дискриминације и унапређења равноправности.

О предузетништву и дигиталном маркетингу предавање је одржала Тијана Секулић, експерткиња за дигиталну трансформацију, а са одрживим развојем жене из руралних средина учеснице тренинга упознала је Александра Гајовић, експерткиња на истраживању локалних потенцијала људских ресурса у области заштите животне средине.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ