ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА СПРЕМНО ДОЧЕКУЈЕ ПРАЗНИК

Аутор:Весна Ђорђевић

Ускршња радионица са продајном изложбом  у Предшколској установи „Радост“  традиционално ангажује малишане и  њихове родитеље уочи Ускрса у свим групама и свим објектима вртића на нивоу општине. Услед пандемије корона вируса, учешће родитеља у радионицама у самој установи изостало је последње две године, а пред Ускрс 2022. одлука је препуштена васпитачима па су поједини организовали рад на отвореном, док су други дали деци домаћи задатак да код куће уз  помоћ родитеља буду креативни и донесу радове у вртић.

– Све групе, чак и јаслене, узеле су учешће. Васпитачице предлажу теме и идеје, а деца и родитељи бирају шта би од тога. Иако родитељи данас кубуре са временом услед нагомиланих обавеза,  углавном су за сарадњу и труде се да се укључе. Нарочито је лепо видети оба родитеља која дођу на радионицу. Наравно, долазе и баке и деке уколико родитељи раде, али је важно да испоштују позив јер на тај начин  свом детету испуне очекивања и дају подршку, каже Драгана Цветљанин, координатор Тима за медијску презентацију установе.

Циљ оваквих радионица јесте и укључивање родитеља у рад са децом, да се припреме и привикну на каснију сарадњу при  изради домаћих задатака, да родитељи буду помоћ деци тако што ће дечије идеје спроводити у дело. Важан задатак је и држати породицу на окупу као базу свега.

– Вртић као једна велика породица, или још боље продужетак породице сваком детету, негује празнике, а Ускрс је највећи православни празник. Празник породичног окупљања и праштања, свечарског лепог расположења. Деца то треба да науче још у вртићу, зато ми почињемо са причама о припреми празника и прослави извесно време пре празника па они кад дође празник причају родитељима шта се ради и на који начин – како декорисати, како фарбати јаја, зашто се прво фарба у црвену боју и шта представља чуваркућа. Деца доста тога науче и у школу касније долазе са неким предзнањем, истиче наша саговорница.

Сви радови које малишани направе буду изложени на продајним штандовима, а родитељи на доласку односно када одводе децу из вртића могу да купе оно што им се допадне.

– Наравно, нема цене већ родитељи издвајају симболичне суме и убацују у нашу кутију. Прикупљена средства ми касније користимо за набавку  материјала или средстава за одређену групу, односно за поправке и слично. Деца углавном желе да купе оно што су лично направили, а често им се толико допадне рад у вртићу да наставе и код куће да се баве тиме и доносе додатне радове, закључује васпитачица.

Старије и предшколске групе радове шаљу и на Ускршњи салон у Замак културе „Културног центра“.

Десетак дана пре Ускрса уобичајено бива отворен продајни штанд који је и овај пут постављен на главном улазу. Празнично су уређени и јаслени и улази у све групе. Много је родитеља, бака и дека које вежу нежне успомене за вртић иако су га њихова деца увелико прерасла и они могу да посете вртић и на штанду пронађу за себе украс који ће им улепшати празник.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ