УСКРШЊИ КОНЦЕРТ У ЗАМКУ

Марина Ст. Јанковић

Трећи дан Ускрса обележио је концерт у подне. У Замку културе, 26. априла, наступила је пијанисткиња Ивана Смолчић Томовић. На концертном репертоару нашла се Скарлатијева „Соната де мол“, Бетовенове „32 варијације“, Шопенове „Полонезе“ и „Балада ге мол“, као и Рахмањинови „Музички моменти“. Гости концерта били су млади уметници Марко Жујовић и Лука Репановић који су имали запажен наступ на хармоници. Извели су Пијацолин „Либертанго“ и Фереирин „Инфинито грего“. Завршница концерта протекла је у дуету Иване и Луке. Свирали су Пијацолин „Обливион“. Уметници су побрали бурне аплаузе, а публика је уживала у виртуозности.

Ивана Смолчић Томовић је пијанисткиња из Београда и професорка клавира у СМШ „Даворин Јенко“ у Београду. Завршила је редовне и магистарске студије на ФМУ у Београду у класама Даринке Михајловић Дусије, Александре Павловић, Тијане Хумо, Нинослава Живковића и Бранка Пенчића. Након тога је завршила постдипломске студије код професора Маxиана Франтишека и Ирине Контратенко на Прашком конзерваторијуму. Током средње школе је похађала семинаре професора Арба Валдме, и била је и полазник мајсторских курсева код реномираних пијаниста и професора као што су Александар Башкиров, Елена Власакова и Иван Клански. Одржава солистичке концерте и негује камерно музицирање. Као солисткиња је наступила са Уметничким ансамблом Министарства одбране „Станислав Бинички“ под диригентском палицом маестра Павла Медаковића у Дому Војске. Освојила је бројне награде, од којих се истичу треће место на конкурсу „Ф. Шопен“ у Риму и друго место на конкурсу „Н. Рубинштајн“ у Паризу. У МШ „Даворин Јенко“ остварује успехе са ученицима на такмичењима, а такође је била запажена као корепетитор. Од 2021. ради и на Летњој клавирској школи „International music school Pucisca“.

Марко Жујовић је матурант МШ „Даворин Јенко“ у Београду, у класи проф. Миодрага Крстића. Остварио је запажене резултате на такмичењима освојивши бројне награде. Прошле године се усавршавао код реномираног професора и извођача Бард Јакова у Албанији.

Лука Репановић, матурант МШ „Д. Јенко“ у класи је проф. Миодрага Крстића. Током ниже и средње школе успешно је наступао на домаћим и иностраним такмичењима, освајао прве награде. Усавршавао се на мастеркласовима код Барда Јакова, Радомира Томића, Војина Васовића, Николе Пековића.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ