ЧИШЋЕЊЕ СКУЛПТУРА У ВРЊАЧКИМ ПАРКОВИМА

Марина Ст. Јанковић

Захваљујући Министарству културе и информисања, односно аплицирању преко пројекта „Градови у фокусу“ у 2018. години обезбеђена су финансијска средства која су утрошена на чишћење и обележавање скулпторско вајарског фонда у Врњачким парковима. Редовним обиласком и увидом трочлане комисије у саставу: Саша Миленковић, директор Културног центра, Катарина Кљајић, акдемска сликарка и Анђелија Бранковић, конзерваторка и рестаураторка уметничких дела, констатовани су  недостаци. Урађен је детаљан извештај о затеченом стању, као и план по којем ће се приступити на отклањању недостатака.

Крајем априла затекли смо директора Сашу и конзерваторку Анђелију како са пуно ентузијазма сређују скулптуру „Лабудова смрт“ вајара Матије Вуковића насталу 1961/62. године која краси Централни врњачки парк.

– Олакшавајућа околност је, свакако, чињеница да је релативно скоро рађено детаљно чишење и обележавање, тако да ћемо овом интервенцијом извршити редован трогодишњи рад на уређењу фонда. Овим пословима преконтролисаћемо и исправност расвете. Такође треба истаћи да ће овим радом бити обухваћено и постављање Скулптуре 75, Петра Хаџи Бошкова, рада који захтева израду фундамента и измештања до шетне стазе према Јапанском врту, изјавио је Саша Миленковић.

– Скулптуре су након неког времена скупиле површинску атмосферску прљавштину и ово је прилика да их доведемо у боље стање. Ово је конзервација којом ћемо обавити само чишћење механичким радом, никаква реконструкција. Користимо дестиловану воду и „вулпекс“ сапун. Осим скулптура, намеравамо да средимо и Музички павиљон, рекла нам је Анђелија Бранковић.

Редовна контрола и „умивање“ скулптура у парку омогућава туристима и мештанима да уживају у јединственом уметничком амбијенту. То је и привилегија да овековече и оплемене тренутке боравка у Бањи фотографишући се крај уметничких дела.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ