ДЕЦА ИЗ КРАГУЈЕВЦА У ПОСЕТИ ЦРКВИ СВ. САВЕ У ГРАЧАЦУ

Мила Васојевић

На дан Св. Василија Острошког, 12. маја, око 200-ине малишана из крагујевачког вртића „Чили и вили“ били су у посети цркви и музеју у Грачацу. И дан раније у посети су из истог вртића била деца узраста три и четири године са својим васпитачима.  Треба рећи да поред прелепо сређеног црквеног поседа, цео потес докле поглед обухвата је уређен и чист. Наравно, ту је и музеј смештена у зграду некадашње прве школске установе у овом крају.

Малишани са васпитачима су лепо дочекани. Свештеничка породица се потрудила да сусрет са децом из вртића буде прави догађај. Прво их је испред музеја поздравила Вишња Костић, потим је о Светом Сави и цркви старој 800 година говорио свештеник Милан Костић. Занимљиво је да је деци познат  лик Св. Саве па су се деца јављала да испричају шта знају о нашем највећем просветитељу. Испред општине Врњачка Бања мале госте је поздравио Иван Џатић, заменик председника општине. Бележимо и присуство Срђана Ваљара, директора ОШ „Бранко Радичевић“. Ирина Костић отпевала је песму „Ми смо деца неба“.

Малишани су чули приче о Светом Сави,  легенди настанка храма, његовој симболици и значају, поред цркве, обишли су и музеј отворен у некадашњој грачачкој школи која је, по сведочењу Вука Караџића, подигнута 1818. године. У музеју је представљена вредна историјска грађа, стари предмети и уметничка дела која чувају од заборава идентитет и начин живота мештана овог села. Овај пут имали су прилику и да се сретну са песником Милојем Радовићем.

Пре две године постављен је споменик Светом Сави, уређен је плато испред споменика. Корито реке која протиче испред цркве је поплочано, изграђен је још један мостић. Све у свему цео потес је идеално место као излетиште и свратиште путника намерника јер плени миром и тишином. Верујемо да ће убудуће ово место бити све посећеније.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ