НАЦИОНАЛНИ КОНГРЕС УРОЛОШКЕ СЕКЦИЈЕ СРПСКОГ ЛЕКАРСКОГ ДРУШТВА У ХОТЕЛУ „ЦЕПТЕР“

Срећко Станојчић

У години кад се обележава 150 година Српског лекарског друштва и 64 године од оснивања Уролошке секције у хотелу „Цептер“ од 12. до 14. маја, одржава се Национални конгрес ове угледне институције. Заједно са овим конгресом одржава се конгрес Балканске уролошке асоцијације. Према речима проф. др Драгослава Башића, председника Уролошке секције Српског лекарског друштва, конгресу је придодат и курс школе о ласерима, Европске уролошке асоцијације, за више од 200 учесника.

Проф. др Драгослав Башић и проф. др Миодраг Аћимовић

Конгрес има неколико тематских целина, на којима ће се обрадити  више области урологије, током два дана конгреса, а трећег дана ће бити одржане најбоље презентације.

Професор уролошке хирургије Клиничког центра Србије Миодраг Аћимовић,  рекао је да су најважније тема конгреса употреба нових технологија пре свега ласера у урологији, лечење простате ласером, разбијање камена у бешици и мокраћним каналима ласером, затим лапароскопске роботске операције карцинома простате и мокраћне бешике.

Он је објаснио да се у Србији не раде роботске операције јер још увек нема робота али се раде лапароскопске операције и да очекују да ускоро добију барем једног робота.

Забрињавајући су подаци у последњих десет година , према подацима „Батута“, дуплирао се број карцинома бешике за ужу Србију.

На Националном  конгресу Уролошке секције Српског лекарског друштва, присутни су бројни излагачи из земље и иностранства који на овај начин представљају иновације у области ове гране медицине.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ