„НА ДЕСАНКИН ДАН“ НА МОСТУ ЉУБАВИ

Весна Ђорђевић

Највећа српска поетеса, Десанка Максимовић, рођена је 16. маја 1898. После двогодишње паузе, Десанки у част на њен 124. рођендан, Туристичка организација Врњачка Бања приредила је програм на Мосту љубави под називом „На Десанкин дан“. Јелена Стојсављевић, песникиња, говорила је стихове оних које својим стваралаштвом нису дозволиле да се угаси  бакља нежне, а моћне лирике женског писма.

-Како се одужити краљици српске поезије? Како поћи у ходочашће њеној лирици? На који начин поделити радост овог дана када смо постали богатији  за поетику која ће обележити целу једну епоху? Једино поезијом. Зато смо одлучили да у име и част  наше Десанке, пролећа и поезије данас говоримо стихове великих светских песникиња, каже Горан Каравесовић испред Туристичке организације Врњачка Бања.

Десанка је говорила:  „Како је љубав у животу жена ствар важна, у делу жене песника она је најчешћи садржај, најснажнији подстицај на писање, најзахвалнија инспирација.  Тако кроз цело стваралаштво жене песника љубав се провлачи као светла нит, као траг сузе.“ Тако се овог 16. маја са Моста љубави чула поезија одважних и крхких, храбрих и упечатљивих женских појава које су обележиле својим поетским гласом време у коме су живеле – Ане Ахматове из  Русије, Весне Парун из Хрватске, Виславе Шимборске из Пољске, Алде Мерини из Италије, Форуг Фарохзад из Ирана и Маје Анђелоу из Сједињених Држава.

Десанка као краљица српске поезије одлично је позната свима, и старима и младима. Зато данас нисмо говорили уобичајено много њене поезије, већ нам је жеља била да представимо седам великих песникиња из целог света одабраних по сензибилитету Десанкине поезије. Мени је била част да говорим на дан њеног рођења у Врњачкој Бањи која је била омиљена дестинација наше велике песникиње, рекла нам је Јелена Стојсављевић која је поред одабраних стихова великих песникиња и Десанкиних, говорила и своју поезију.

Гости манифестације били су и професорка певања и вокална солисткиња, Марија Стошић и Зоран Стојановић, виртоуз класичне гитаре и композитор који су били задужени за музички део програма. Репертоар је био прилагођен поводу па је публика уживала уз домаћу музику која деценијама тече кроз време и латино песме које говоре о љубави и лепоти живота који живимо.

Од првих Десанкиних стихова до данас много је генерација одрасло уз њену поезију, а свако од нас, ако не више, зна бар „Не, немој ми прићи…“ . Да овим мостовима, улицама и парковима Врњачке Бање, данас и заувек лепршају мараме, одзвањају кораци, жуборе стихови наше Десанке, Бања ће и убудуђе обележавати дан њеног рођења и величати сећање на Десанку, обећава покровитељ Манифестације.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ