РИМСКИ ИЗВОР СПРЕМАН ЗА ЛЕТЊУ СЕЗОНУ

Срећко Станојчић

Једна од главних атракција Врњачке Бање, „Римски извор“ у Централном  врњачком парку, ових дана је уређен пред наступајућу летњу туристичку сезону.  Извор се редовно одржава као  скулптуре и бисте које припадају скулпторско вајарском фонду у надлежности Културног центра

Захваљујући  историјским и посебно археолошким подацима, полако је откривена прича о римском битисању на простору Врњачке Бање. Зна се да  су у 4 веку, римски легионари цара Константина II, на простору Врњачке Бање саградили лечилиште под називом Aqua Orcilane. Ово лечилиште поседовало је терме за купање и каптирани извор. Зна се да су га махом користили римски легионари, који су овде слани на лечење и опоравак од повреда задобијених на бојишту. Врњачку Бању махом су посећивали легионари из провинције Мезије, а уопште пракса боравка у бањама ради опоравка, била је распрострањена у целој Европи у време Римљана.

Римски извор посебно је каптиран 1924. године, с обзиром на то да је имао нижу температуру и слабију минерализацију од осталих извора који су пронађени. Извор је тада каптиран и уређен, а и осветљен је на посебан начин постављањем две колонаде мермерних стубића, од којих је сваки од њих, на свом крају, имао по један канделабер. Урађене су и степенице, па се њима спуштало до извора са обе његове стране. Други светски рат, још је једном, сакрио римски извор од очију јавности. Прекривен бетонским плочама, он је био ван употребе и готово заборављен све до 1989. године када је поново откривен. По решењу архитекте Михајла Митровића, који је пројектовао и бивету термоминералног извора „Топла вода“,  изнад римског извора постављена је стаклена пирамида, једно од обележја лечилишта.

Међутим, последњом реконструкцијом Централног врњачког парка, пре неколико година, кровна стаклена пирамида  је уклоњена и врњачки „Римски извор“ поприма данашњи изглед.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ