НУШИЋЕВА „ОЖАЛОШЋЕНА ПОРОДИЦА“ У ВРЊАЧКОМ БИОСКОПУ

Срећко Станојчић

Још 1935. године , најпознатији српски комедиограф Бранислав Нушић осликао је у свом делу „Ожалошћена породица“ све нарави, похлепе, нашу свакодневицу, смех, трагику и културолошки геном српског народа. Тиме је Нушић постао ванвременски али и визионар јер се ништа није променило ни данас. Његово дело је одиграно  икс пута и било на репертоару многих позоришта, почев од Народног позоришта, овог пута у извођењу  позоришта „Миливоје Живановић“ из Пожаревца, минулог петка, 20. маја у Врњачком биоскопу.

„Ожалошћену породицу“ , у режији Драгане Данде Стојановић, поред ње саме, одиграли су Благоје Савовић, Весна Рајковић, Зоран Матијевић, Гордана Митић. Зоран Стаменковић, Наташа Илић, Милан Илић и Драган Николић. По мишљењу редитељке и глумице у улогама Гине и Сарке, Драгане Данде Стојановић, требало је да те улоге буду спојене у један лик и тиме је ова представа, из типично хумористичког жанра, преведена у црну драму са елементима комике и хумора.

Наше нарави, обичаји, проблематични карактери, присутни су у појединачним примерима свуда око нас. Што се тиче глуме,  Драгана Данда Стојановић је још у време Југославије била најнаграђиванија, како и сама каже, аматерска глумица, освајала је награде на готовo свим фестивалима и било је некако предодређено да упише академију, отишла је на други факултет и наставила да аматерски игра и да се бави режијом. Глума и режија код ње немају посебан  афинитет већ се појављују као синергија, због чега је ова представа  и освојила две глумачке и једну редитељску награду.

Саша Миленковић и Галина Павленко Перић

Пре одигравања представе „Ожалошћена породица“, потписан је Протокол о сарадњи између Културног центра Врњачке Бање и  Центра за културу из Пожаревца. По речима Галине Павленко Перић, директорке ЦЗК Пожаревац, идеја о потписивању Протокола о сарадњи је заједничка, а директор Културног центра Саша Миленковић планира да овим протоколом два Културна центра размењују Културне програме и понуду, јер је у последње две године било проблема са сценско визуелном делатношћу. Миленковић је најавио богату позоришну  и концертну сезону.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ