„ВРЊАЧКИ ВЕЗ“ ОБЕЛЕЖИО ЈУБИЛЕЈ ВЕЛИКИМ КОНЦЕРТОМ

Весна Ђорђевић

ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ ДАРОВАЛИ ДОБРУ ЕНЕРГИЈУ

Удружење за културу „Врњачки вез“, најстарије друштво у Србији чијих 30 чланова у укупном збиру броји 2.111 година, од којих најмлађи има 63, а најстарији 84 године, обележило је 21. маја  концертом на Тргу културе, десет година успешног постојања и рада.

У „Врњачком везу“ кажу да имају велику одговорност јер су у озбиљној мисији очувања традиције и обичаја нашег народа кроз песму и игру. Да је неговање правог репертоара озбиљан посао коме су предани сведочи осам кореографија које су на репертоару. На великом годишњем концерту којим су обележили јубилеј друштва, али и почетак туристичке сезоне, извели су три – игре из околине Пирота под називом „Зоне“, „Љубостињски сабор“ и игре са аутентичним мотивима овог краја „Врњачки вез“.

КУД „Шумадија“ Горњи Милановац и Удружење „Врњачки вез“

Уз фолклораше и певачко друштво наступили су и солисти – Драгица Стевчић, Милена Цветковић, Јованка Марковић, фрулаш Ратомир Ђоновић.

Оно што у друштву истичу као најважније јесте подршка локалне самоуправе, Установа Спортски и Културни центар и чињеница да су добили просторије у којима могу несметано да се окупљају, што им омогућава да поред фолклорног ансамбла ради и певачка секција, односно хор.  Удружење тако, поред играча окупља и певаче и инструменталисте, а свима је својствена она фина емотивна нит и осећања која брижљиво негују трудећи се да пренесу другима.

Током десет година постојања и рада „Врњачки вез“ је наступао у свим крајевима Србије, тако да практично не постоји место које их  није видело  и наградило аплаузима. Поред оних у земљи, забележили су и бројне наступе у иностранству – Македонији, Бугарској, Црној Гори. На гостовањима су склопили и бројна пријатељства која предано негују, па су свесрдну помоћ и на овом наступу добили од гостију из Горњег Милановца, КУД-а  „Шумадија“.

Седамдесетоминутни концерт остаће упамћен као ватромет позитивне енергије и лепих вибрација обележених бурним аплаузима бројне публике као путоказима за срећан рад у следећој деценији.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ