ОДРЖАН СИМПОЗИЈУМ 46. ФЕСТИВАЛА ФИЛМСКОГ СЦЕНАРИЈА

Аутор:Срећко Станојчић

ХРИШЋАНСТВО НА ФИЛМУ

Тема овогодишњег фестивалског Симпозијума, одржаног јуче, 13. августа у изложбеном салону Народне библиотеке“Др Душан Радић“, била је „Хришћанство на филму“.

Филмски критичар Дејан Дабић као модератор симпозијума у свом уводнику рекао је учесницима да је тему овогодишњег симпозијума иницирао Владимир Марјановић, човек који се бави разним аспектима филма али пре свега аутор књиге „Јеванђеље на филму“.

Непосредан повод посвећен теми је појава другог издања поменуте књиге у издању Нишког културног центра, после више од десет година од првог објављивања и од ауторове одбране магистарске тезе на Факултету драмских уметности.

Модератор Симпозијума 46. ФФС Дејан Дабић

Квалитетно излагање на тему симпозијума имала је Јелена Иванишевић Пауновић, познатија каоЈелена Мила, шведско српско црногорска глумица и продуценткиња, која од 1998. године живи и ради у Шведској. Она је на симпозијуму била пре свега у својству организатора фестивала духовног филма „Епус“ у Шведској,  са благословом владике Доситеја британско  скандинавског и говорила је  шире о својим искуствима везаним за тему „Хришћанство на филму“.

У оквиру Симпозијума, у салону врњачке библиотеке отворена је и изложба „Хришћанство на филму“ која представља својеврстан одабир плаката оних филмских остварења која се  тематски односе на хришђанство, а у врњачком биоскопу је поподне приказан филм „Божји човек“ по сценарију и у режији Јелене Поповић.

Идеја симпозијума је била да окупи учеснике различите провенијенције, од теолога до синеаста и да се размене мишљења о међуодносу хришћанства и кинематографије чак и духовног филма у најширем смислу.

-Идеја је била такође да се сагледа каква је рецепција савремених филмова, као и класичних остварења, у контексту нових цивилизацијских искушења, као и какве су могућности фестивалског представљања ове врсте филма на специјализованим филмским фестивалима, али и на фестивалима најразличитије врсте, рекао је о симпозијуму Дејан Дабић, модератор.

На симпозијуму су учествовали,  поред поменутих, Миљан Гогић, уметнички директор Фестивала духовног филма хришћанске културе у Зајечару под покровитељством Епархије тимочке, проф. Раденко Ранковић са Факултета драмских уметности и Горан Вукчевић, сценариста и редитељ, уредник филмске емисије РТВ Војводина.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ